Jézus szíriaimenekült-arca újra feltámadt

vallás
2015 december 25., 06:28
comments 374
photo_camera

Szenzációs cikket közölt karácsony előtt a brit Metro: mindent elfelejthetsz, amit a gyerekkori képes Bibliák illusztrációi meg a híres műalkotások alapján Jézus kinézetéről gondoltál, brit tudósok ugyanis korabeli koponyák alapján rekonstruálták az arcát. És, kapaszkodj erősen, Jézus nem balzsammal lágyított hajú, Van Nistelrooyt megszégyenítően lóarcú svéd virággyermek volt. Hanem elég sötét bőrű, széles arcú, széles orrú, rövid, göndör hajú, esetleg kopasz fickó lehetett.

photo_camera

A hír igazi reveláció, de amint megláttuk a szerkesztőségben, a menekültfejű Megváltó valahogy nagyon ismerősnek tetszett. Nem véletlenül. A Metróban most közölt képek már jó párszor, több hullámban megjárták a világ és Magyarország print és netes lapjait, így a 444-ben is van olyan újságíró, aki még indexeseként tett be róla cikket sok évvel ezelőtt.

photo_camera

Nehéz kibogozni, hogy most vajon honnnan terjedhetett el a jól ismert kép: lehet, hogy a Popular Mechanics pár napos fotógalériája volt a forrás, lehet, hogy más, de az biztos, hogy az elmúlt 24 órában a rengeteg megosztás mellett vallásos és világi lapok serege közölt cikket a témában. Azzal a felütéssel, hogy új tudományos felfedezésről van szó.

photo_camera Neave munka közben a Popular Mechanics egyik 2002-es print cikkében

Ami azért meglepő némiképp, mert szinte az összes erről szóló anyagban előbukkan a rekonstrukciót levezénylő Richard Neave neve, aki híres kutató a Manchesteri Egyetemről, a testmaradványok alapján végzett arcrekonstrukciók nemzetközileg ismert szakértője. Pár kattintással „kinyomozható”, hogy ő „csinált arcot” a hollandiai mocsárban félig mumifikálódott, úgynevezett yde-i lánynak és Midas királynak is, és sokat dolgozott a brit rendőrségnek. 

photo_camera A Yde-i lány múmia és rekonstrukció formájában

Jézust egy 2001-es tévéműsor, a BBC 1 Son of God-ja kedvéért rekonstruálták, három korabeli, a mai Izrael területén talált zsidó koponya és Neave szaktudása segítségével. De a képek – alkalmazkodva a modelljükhöz – időről időre misztikus módon feltámadnak.

photo_camera

Attól még persze, hogy nem újdonság, időnként nem árt emlékeztetni magunkat, hogy Jézus nem skandináv férfimodell volt. Bár egy menő skandináv férfimodelltől még szebb dolog lett volna ilyen önzetlennek lenni, mint egy nincstelen zsidó mesterembertől. Hogy érzed a különbséget, itt egy aktuálisan menő skandináv modell, Anders Lindstrom:

photo_camera

A képsorozat mostani újjászületése talán annak is köszönhető, hogy az európaiak a városaik utcáin, a világ többi lakója meg a neten és a tévében rengeteg hasonló arcot láthatott mostanában menekülni.

photo_camera

Jézus sokadik feltámadását a magunk részéről azzal ünnepeltük, hogy Vajda és TBG riporter kijavított néhány ismert vallásos tárgyú festményt.

photo_camera



Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.