Két bolgár nő is nagy esélyes az ENSZ főtitkár-választásán, a bolgár kormány nem tudja, melyiküket válassza

külföld
2015 december 29., 13:55
comments 113

Habár mi mindannyian tudjuk, hogy Áder Jánosból is remek ENSZ-főtitkár lenne, a valóságban a magyar köztársasági elnöknek aligha lesz esélye megcsillogtatni képességeit a világ egyik legfontosabb beosztásában. A következő főtitkár megválasztása azonban jó eséllyel mérföldkő lesz az ENSZ történetében, ugyanis

a két legesélyesebb jelölt nő.

Viszont nagyon nehézzé teszi mindkettejük dolgát, hogy

ugyanabból az országból valóak: bolgárok.

Az egyikük Irina Bokova, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) főtitkára, a másik pedig Krisztalina Georgieva, Bulgária EU-biztosa, aki épp az Európai Bizottság alelnöke is. Szakértők szerint mindketten esélyesek.

Eddig ugyan még egyikük sem beszélt nyíltan ENSZ-főtitkári ambícióiról, de az ilyesmi nem is szokás, jelenleg csak a színfalak mögött folynak a kampányok, aztán várhatóan 2016 elején lezajlik a színfalak mögött egy előválasztás az ENSZ-ben, utána pedig már csak azok a jelöltek jelentik be az indulásukat, akik ezen az előválasztáson sikerrel túlestek. Biztos, hogy nem fogja Bokova és Georgieva is hivatalosan bejelenteni a jelölését, a jelenlegi szabályok szerint ugyanis egy országból ugyanis csak egy jelölt lehe.

A bolgár kormány szempontjából logikus húzás lenne, ha az egyik jelöltet rábeszélnék, hogy ne gyengítse a másik esélyeit, és már most hagyja abba a kampányolást, de Szófiában attól tartanak, hogy ha ők rosszul választanak Bokova és Georgieva között, esetleg egy másik ország jelöltjét erősíthetnek, ezzel pedig elveszíthetik az ország esélyét a pozícióra. Ilyen esély pedig ritkán adódik. A bolgárok tehát inkább arra várnak, hogy valamilyen ügy a következő hetekben helyettük döntsön, és megmutassa a helyes választást.

Krisztalina Georgieva a bolgár miniszterelnök, Bojko Boriszov jobboldali pártjának politikusa. A GERB nevű kormánypárt azonban a bolgár hagyományoktól eltérően, kifejezetten kemény külpolitikát visz az oroszokkal, Boriszovék uralma alatt Bulgáriában általában visszaesik az orosz, és megnő az amerikai befolyás.

Georgieva indítását tehát Moszkvában könnyen úgy értelmezhetnék, hogy a nő Washington embere, és az amerikaiak beszélték rá Bulgáriát a jelölésre.

Ezzel szemben Irina Bokova az UNESCO főtitkáraként könnyen megtalálta a hangot az oroszokkal is. Ráadásul ő eredetileg a Bolgár Szocialista Párt politikusa volt, még átmeneti külügyminiszter is volt egy szocialista kormányban a 90-es években. A szoci párt pedig a Todor Zsivkov-féle kommunista párt oroszbarát utódja. Az UNESCO főtitkáraként Bokova nem tette tanújelét annak, hogy Oroszország felé húzna a szíve, de a múltja alapján, és amiatt, hogy a kristálytisztán nyugatos elköteleződésű Georgieva ellenfele, könnyen rásüthetik az oroszbarát jelzőt.

Így viszont az ő indítása Washingtonban kelthet ellenszenvet.

photo_camera Irina Bokova és Krisztalina Georgieva

Ez mind azért rossz, mert Oroszország és az USA is az ENSZ legfelsőbb szervének, a Biztonsági Tanácsnak nagy hatalmú tagjai, és ha úgy tartja kedvük, akármilyen főtitkári jelölést el tudnak kaszálni egyedül is.

Bulgáriában egy közvéleménykutató is mérte már a két lehetséges jelölt népszerűségét, 2015 első felében egy mérésen Georgieva volt a népszerűbb. Ez, és Georgieva kötödése a jelenlegi kormányhoz, afelé hat, hogy ő legyen végül a hivatalos jelölt,

de Irina Bokovát eddig nem nagyon érdekelte.

Az UNESCO főtitkáraként pedig rengeteg remek lehetősége adódik arra, hogy világszerte magas rangú diplomatáknál lobbizzon a saját sikeréért, és vannak is szép számmal befolyásos támogatói.

A bolgárokon kívül a Politico szerint indulni fog, és esélyes a főtitkári posztra.  Kevin Rudd korábbi ausztrál kormányfő, Helen Clarke korábbi új-zélandi miniszterelnök és Vesna Pusic horvát külügyminiszter is.

Az esélyesek között tehát Kevin Rudd az egyetlen férfi.

A választás a Biztonsági Tanácsban dől majd el, a BT csak egy nevet dob majd az ENSZ-közgyűlés elé megerősítésre. Ha a név átmegy a közgyűlésen is, 2017. január 1-től a név birtokosa lesz az ENSZ főtitkára.

A Politicón a bolgár kérdésről olvasható egy, a fentinél sokkal hosszabb és részletesebb elemzés.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.