Janisz Varufakisz páneurópai baloldali mozgalmat épít

külföld
2016 január 04., 15:44
comments 132

Janisz Varufakisz, az első Ciprasz-kormány pénzügyminisztere volt Görögországban, EU-s szintre viszi a politizálást. Február 9-én

páneurópai baloldali mozgalmat indít Berlinben.

A mozgalom neve az lesz, hogy Democracy in Europe Movement 2025, azaz Demokrácia Európában Mozgalom 2025. A Politico annyit tud az egészről, hogy a mozgalom célja Európa széttöredezettségének megszüntetése, és harmadik alternatívát szeretnének ajánlani a „bábként viselkedő nemzetállamok” és „az antidemokratikus uniós struktúrák” mellett.

Varufakisz szerint ugyanis nem kell visszatérni a nemzetállami keretekhez, de nem kell behódolni sem az uniós bürokrácia előtt.

Varufakisz Európa-szerte hírhedt lett, mert ő volt a Sziriza által támogatott görög kormány leginkább keményvonalas tagja, a végletekig ellenezte a megszorításokat, és mindenféle csúnyaságot mondott Görögország hitelezőire, így az EU-ra és Németországra is. Mikor aztán Alekszisz Ciprasz miniszterelnök kompromisszumközeli helyzetbe került, és Varufakisz kormánytagsága kínossá vált, lemondatták.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.