Magyaros lendülettel szállt bele Németországba az új lengyel kormány külügyminisztere

külföld
2016 január 04., 10:30
comments 420

Több megértést vár Németországtól kormányával szemben az új lengyel külügyminiszter, Witold Waszczykowski. A Bildnek adott interjújában arról beszélt, hogy Németországnak el kéne döntenie, hogy mit akar Lengyelországtól.

"Azért kell önöknek Lengyelország, hogy ütközőzóna legyen önök és Oroszország között? Vagy hogy olcsó munkaerőt szállítson? Vagy hogy a német konszernek beszállítója és meghosszabbított munkapadja legyen? Avagy mi, lengyelek a nagy gazdasági különbségek ellenére Németország partnereinek számítunk, legalábbis ami a problémák megoldását illeti Európának ezen a felén" - kérdezte.

Németország az előző lengyel kormánnyal szorosan együttműködve lépett fel a térségben, például az ukrán válság ügyében is, az Európai Tanács elnöke pedig a lengyel Donald Tusk, az ország korábbi miniszterelnöke. Az új kormányt pedig nem nemzetközi szerepvállalása, hanem eddigi belpolitikai teljesítménye:

  • az alkotmánybíróság puccsszerű átvétele;
  • illetve a lengyel közmédia függetlenségének felszámolása

miatt támadják. A lengyelországi belpolitikai fejlemények miatt az Európai Bizottság január közepén tanácskozást tart a lengyel jogállamiság helyzetéről. (Via MTI. Címlapkép: AFP / EMMANUEL DUNAND)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.