Nagyon rosszul kezdte az évet a kínai tőzsde

gazdaság
2016 január 04., 17:19
comments 128

A kínai gazdaság lassulása és az elmélyülő válság miatti félelmek 2015-ben is többször berántották a kínai tőzsdét. Augusztus végén akkorát estek a kínai számok, hogy a gazdasági szaksajtó jelentős része már újabb gazdasági válságról cikkezett. Akkor az amerikai tőzsde állva maradt, és nem vette át a kínai negatív trendeket. Egyelőre nem tört ki újabb gazdasági válság sem, de a kínai részvényárfolyamok nagyon sérülékenyek maradtak.

Az évkezdés sem ment jól Sanghajban, az összesített index 7 százalékot gyengült egyetlen nap alatt.

Ahogy az lenni szokott, a kínai terndek most is begyűrűztek az európai piacokra: a Stoxx Europe 600 index 2,4 százalékos esésse indított, ami az index létrehozása óta a legrosszabb évkezdés.

A kínai lejtmenet általában a Pekinggel nagyon jó üzleti kapcsolatban álló Németországot csapja meg leginkább: a frankfurti DAX Index most is 4,1 százalékos zuhanást produkált. (Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.