Mészáros Lőrinc megveszi a csődbe ment eszéki fociklubot

sport
2016 január 05., 12:19
comments 286

Horvát futballba fektet a miniszterelnök bizalmasa, a Fidesz kormányzása alatt Magyarország leggazdagabb emberei közé emelkedett Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, bár ő Orbán fociakadémiájának társalapítója.

photo_camera

Egyetlen jelentkezőként a Mészáros és Mészáros Kft. adott be ajánlatot a csődben lévő NK Osijek focicsapatára - írja a klub weboldala. Az Új Magyar Nábob kétmillió eurót tett le nyitó befektetésnek, de a hírek szerint a horvát kaland ennél biztosan többe fog kerülni.

A horvát nogometplus.net úgy tudja, hogy – bár a klubhonlap csak Mészáros ajánlatáról ír – Orbán emberének partnere is van az üzletben, méghozzá az eszéki születésű horvát Ivan Mestrovic üzletember. Ami igencsak pikáns. Mestrovic az alapító résztulajdonosa ugyanis annak a dubaji bejegyzésű City Mail nevű kézbesítőcégnek, ami itt Magyarországon az állami Magyar Posta vetélytársa a kis küldemények piacán. Sőt, az egyetlen vetélytársa. A 2013-as piacnyitás óta a gyakorlatban ugyanis senki sem kapott engedélyt arra, hogy ténylegesen piacra lépjen a Postával szemben. Egészen idén nyárig, amikor a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a történelemben először a City Mailnek engedte meg, hogy 50 grammnál könnyebb leveleket kézbesíthessen, ha legalább 20 ezerre kötnek vele szerződést. A lépés azért keltett meglepetést, mert az NMHH ugyanezt az engedélyt például nem adta meg az osztrák posta tapasztalt leányvállalatának. (Itt egy érdekes vs.hu-cikk arról, hogy a City Mail hogyan okozhat érzékeny veszteségeket a Magyar Postának. )

Vissza a focihoz!

Az eszéki klub a helyi önkormányzat, a helyi vízszolgáltató, a csődbe ment városi bank és egy szintén csődbe ment helyi cég tulajdona. (A Nogometplus szerint Mestrovic úgy került a képbe, hogy az ő érdekeltsége lett a bank, és elengedte a klub tartozását.) Az NK Osijek hivatalos bejelentéséből kiderül, hogy Mészáros már rég eldönthette a vásárlást, hiszen hitelt is nyújtott a bajban lévő klubnak, aminek a visszafizetésére nem számíthatott.

John Vrkić, Eszék polgármestere abban bízik, hogy a magyar befektető február végéig kifizeti a játékosokat és a beszállítókat, akiknek a klub tartozik. A csapat éves működtetési költségét jó másfél millió euróra, vagyis durván félmilliárd forintra becsülik. De persze jelentős tartozásai is vannak, ezeket a Nemzeti Sport szerint úgy 3 millió euró körülire, vagyis majdnem egymilliárd forintra becsülik. (via nso.hu és rangado.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.