Lemondott a kölni rendőrfőnök

külföld
2016 január 08., 20:53
comments 510

Egyre nagyobb nyomás helyeződik a kölni rendőrségre, amiatt, hogy szerencsétlenül kezelték a Köln központjában szilveszter éjjel történt bűncselekményeket. Szilveszter éjjel az áldozatok által araboknak és észak-afrikaiaknak leírt férfiak erőszakoskodtak több nővel.

A rendőrség az utólag nyilvánosságra került jelentések szerint tehetetlen volt, a helyszínen lévő járőrök képtelenek voltak megakadályozni a bűncselekményeket.

Ehhez képest a kölni rendőrség mintha megpróbálta volna elsumákolni az ügyet, napokig nem adtak hivatalos tájékoztatást a történtekről.

A 60 éves Wolfgang Albers rendőrfőnököt az eset után felfüggesztették, mert több vád is érte, hogy a rendőrsége nem megfelelően kezelte az esetet, majd

megpróbálta elmaszatolni, hogy 2015-ben érkezett menedékkérők is nagy számban lehettek a zavargók között.

Felfüggesztése után pénteken le is mondott a posztjáról.

A rendőrség szerint 120 nőt szexuálisan bántalmazott, további 50-et pedig kirabolt vagy megtámadott a központi vasútállomás előtti téren mulatozó nagyjából 1000 fős, arab és észak-afrikai férfiakból álló társaság több tagja. Az egyelőre nem tiszta, hogy a támadók között mennyien olyanok, akik a 2015-ös bevándorlási hullámmal érkeztek Németországba, de egy kölni lap által idézett rendőrségi jelentés szerint

a szilveszterkor a vasútállomásnál igazoltatott férfiak többsége menedékkérő papírokkal rendelkezett.

Észak-Rajna-Vesztfália (ebben a tartományban van Köln) belügyminisztériuma azt közölte, hogy a zavargások miatt gyanúsított 31 ember között 29 külföldi van, köztük pedig 18 olyan migráns, akik 2015-ben érkeztek Németországba.

A 29 külföldi közül 9 algériai, 8 marokkói, 5 iráni, 4 szíriai 1 iraki, egy pedig amerikai állampolgár volt.

Merkel befogadó politikáját, a német hatóságokat és a német médiát azóta rengeteg támadás érte az eset miatt. Egy kisebb német jobboldali párt már felszólította Merkelt, hogy mondjon le, de Lengyelországból is több támadás érte a kancellárt.

Orbán Viktor pedig a német média képmutatását és mismásolását kritizálta a kölni zavargás után. Szerinte az eset a liberális nyugati újságírók kettős mércéjéről rántja le a leplet.

Az eset után Merkel pártjának a bevándorlást hagyományosan támogató koalíciós partnere, a szocdem SPD vezetője azt indítványozta, hogy a bűnözők az anyaországukban töltsék le a büntetésüket, hiszen miért kellene a német adófizetőknek idegen bűnözők ellátását. Ez azonban valószínűleg nem fog teljesülni, hiszen a menekülteket védő genfi egyezmény tiltja hazatoloncolást olyan esetekben, mikor az anyaországban veszély leselkedik az visszaküldöttre. A polgárháború sújtotta Szíriára pedig mindenképp igaz ez. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.