A venezuelai elnök gazdasági válsághelyzetet hirdetett, hogy kijátszhassa az ellenzéki parlamentet

külföld
2016 január 16., 15:31
comments 112

Hatvan napos gazdasági válsághelyzetet hirdetett péntek este Nicolas Maduro venezuelai elnök. A válsághelyzetben az elnök felülírhatja a parlament döntéseit, ami igen jól jön Madurónak, akinek a pártja súlyos vereséget szenvedett a decemberi választásokon:

az ellenzék papíron kétharmados többséget szerzett,

bár az ország alkotmánybírósága most pont annyi ellenzéki képviselő mandátumát függesztené fel, amennyi még szükséges az alkotmányos többséghez.

Maduro meg is hirdette gazdasági programját, amely alapján saját döntésével csoportosíthat át pénzeket a költségvetésben, beavatkozhat a vállalatok működésébe és korlátozhatja a készpénzhez jutást. A venezuelai valuta értékét már eleve a kormány szabja meg, elég sajátosan:

a feketepiacon 130-szor annyit kérnek egy dollárért, mint amennyi a hivatalos árfolyam, és a pénz rohamosan veszít az értékéből, mert már 141,5 százalékos az infláció.

Az ellenzéki parlament az olajár zuhanása miatti bevételkiesést privatizációs bevételekkel akarta ellensúlyozni, ennek részeként lakásprivatizációt indított volna. Maduro ennek keresztbe feküdt. "Nem, nem és nem, nem fogom megengedni. Előbb meg kell buktassanak, minthogy elfogadjanak egy privatizációs törvényt" - jelentette ki.

A válsághelyzetről szóló elnöki rendeletet elméletileg a törvényhozásnak is meg kéne szavaznia, de ha nem tenné, az ország alkotmánybírósága is elfogadhatja. Az alkotmánybíróságot pedig Maduro és az elhunyt Chávez hívei uralják. (Via Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.