Harminc év fagyasztásból támasztottak fel medveállatkákat

meghökkentő tudomány
2016 január 16., 19:41
comments 185

Japán tudósok sikeresen támasztottak fel legalább 32 éve fagyott medveállatkákat. Ha nem tudná, mi az a medveállatka: tudományosan tardigradának hívják, legkozelebbi rokonaik az ízeltlábúak és Magyarországon is vagy száz fajuk él. Nekem pedig a két milliméteresnél kisebb állatok közül abszolút kedvenceim, már csak azért is, mert

ennyire rohadt jól néznek ki.

photo_camera

Amúgy arról ismertek, hogy szinte elpusztíthatatlanok. Pedig a tudomány minden igyekezetével azon van, hogy elpusztítsa őket, lőttek már ki medveállatkát szkafander nélkül a világűr vákuumába, de meg se kottyant neki.

Ezek után én annyira nem vagyok meglepve, hogy a japán tudósoknak most sikerült felébreszteniük két, egy 32 éve az Antartkiszon begyűjtött, jégbe fagyott mohán tanyázó, az elmúlt három évtizedben -20 fokon tárolt egyedet, amelyek közül a kevésbé sikeres is húsz napig élt, a tökösebbik medveállatka pedig

gyorsan szaporodott is egyet.

A vicc kedvéért egy olyan medveállatkával, ami egy fagyott petéből kelt ki. A sikeresen szaporodó medveállatka 19 petét rakott, amiből 14 utódja született. (Via Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.