Az Apple vezére váratlanul Brüsszelbe utazott lobbizni

eu
2016 január 21., 21:37
comments 84

Tim Cook csütörtökön tűnt fel az Európai Unió fővárosában, hogy az EU trösztellenes főnökénél lobbizzon egy sort. A tét meglehetősen komoly, az EU pár hét múlva dönthet arról, hogy az Apple ki kell-e fizessen több milliárd eurónyi adót Írországban. 

Az Európai Bizottság vádja szerint az Apple-lel olyan kedvező megállapodást kötött az ír adóhatóság, ami már tiltott állami támogatásnak számíthat. 

Az adó.hu egész pontosan ezt írta erről 2014-ben: 

"Az Európai Bizottság eljárása tavaly júniusban indult, amikor az ír adóhatóság Apple részére kiadott 1991-es és 2007-es ún. szokásos piaci ár megállapodásait vette mélyebb vizsgálat alá. A megállapodásokban az ír adóhatóság azt rögzítette, hogy az Apple-nek milyen árakat kell alkalmaznia egyes csoporton belüli ügyleteire, iránymutatást adva ezzel az ír társasági adóalap kiszámításához.Az Apple adóstruktúrája úgy került kialakításra, hogy a cégcsoport amerikai anyavállalata két ír leányvállalatot hozott létre az Apple-jogok hasznosítására, melyek jogdíj ellenében Európa, Afrika és Ázsia területén értékesítik a jogokat. A jogok értékesítéséből a két cég több tíz milliárd dolláros profitra tett szert, de az ír társasági adóbevallásban csak évi 40-80 millió euró adóköteles jövedelem szerepelt."

Az EU és Az Apple írországi adófizetési kérdésekről szóló vitája az egyik legkomolyabban átpolitizált adóüggyé nőtte ki magát az elmúlt időszakból. Mivel ezzel párhuzamosan az EU trösztellenes vizsgálatot indított a Google ellen, felbukkant a történteteknek egy olyan washingtoni narratívája, hogy az EU a nagy amerikai techcégek ellen indított harcot. 

Az illetékes biztos, Margrethe Vestager szóvivője megerősítette, hogy Vestager négyszemközti találkozón tárgyalt Cookkal csütörtökön, de további részleteket nem árult el. Ugyanígy nem kommentálta a történteket az Apple sem. 

Azt lehet tudni, hogy Dublin egyáltalán nem örül az Apple elleni eljárásnak, amiben ítélet csak a februári ír választások után várható. Mind az ír kormány, mind az Apple azt állítja, hogy nem követtek el semmi törvénytelen dolgot, és az írek előre jelezték, hogy készek fellebbezni. 

Az Apple azért is aggódik, mert Vestager októberben már arra jutott, hogy Luxemburg és Hollandia szabálytalan adókedvezményt nyújtott a Fiat-nak és a Starbucksnak. Ez volt az első alkalom, hogy ilyesmi ügyben ítélet született. Vestager elmondása szerint a cél az, hogy az EU egyik tagállama se nyújthasson olyan kedvező adózási feltételeket egy nagy multinak, ami a cég versenytársait nem illeti meg. 

Egyes becslések szerint a legrosszabb forgatókönyv szerint akár 19 milliárd dollárba is kerülhet az Applenak egy kedvezőtlen döntés. Ugyanakkor brüsszeli ügyvédek szerint nem valószínű, hogy az Európai Bizottság ennyire óriási büntetést szabjon ki, de még így is elképzelhető, hogy a bizottság eddigi legnagyobb összegét fogják megállapítani. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.