John Kerry szerint hónapokon belül feloldhatnak pár Oroszországra kivetett szankciót

külföld
2016 január 24., 16:32
comments 104

Az amerikai külügyminiszter Davosban beszélt arról, hogy hónapokon belül feloldhatnak néhány szankciót, melyeket az Egyesült Államok vetett ki Oroszországra. 

A lépés mögött az állhat, hogy a nyugati hatalmak elégedettek azzal, ahogy Moszkva betartja az Ukrajna keleti részét érintő minszki tűzszünet feltételeit. 

A közelmúltban több olyan találkozóra is sor került orosz, illetve francia, német és amerikai diplomaták között, melyek alapján utóbbiak optimistán tekinthetnek a jövőbe, mert úgy tűnik, Putyin komolyan veszi a minszki megállapodásban foglaltakat. 

Egy uniós diplomata is arról beszélt a Financial Timesnak, hogy Oroszország hozzáállása megváltozott a kérdéshez, ha például a választások kerülnek szóba, nincs olyan kérdés, amit ne lehetne felhozni. 

Várhatóan ugyanis hamarosan választásokat fognak tartani a hivatalosan a szeparatisták, kevésbé hivatalosan az oroszok által megszállt keleti területeken, és az oroszok a közelmúlt megbeszélésein minden nyugati képviselők által felvetett részletet elfogadtak. 

Közben nehezebb helyzetben van a Minszk II egyezmény betartatásával az ukrán elnök, Petro Poroshenko, mivel egyes intézkedéseihez, például a keleti részek autonómiájának elismeréséhez alkotmánymódosítás szükséges, ehhez pedig kétharmados többség kéne. 

Ukrán diplomaták szerint az orosz diplomácia épp ezt a nehézséget kihasználva váltott stratégiát, magukat 'jó rendőrnek' eladva és minden nehézségért az ukránokat hibáztatva. 

És miközben persze valós veszély, hogy Oroszország csak manipulálni próbál, francia és német diplomaták ettől még kifejezetten elégedetlenek az ukrán reformfolyamatok állásával. 

A keleti régiók önjelölt vezetőivel az egykori ukrán elnök, Leonyid Kucsma által vezetett delegáció tárgyal, és szerinte képtelenség addig alkotmánymódosításról vagy választásokról beszélni, amíg Moszkva nem teljesíti vállalásait, azaz nem áll helyre az ukrán ellenőrzés az ukrán-orosz határon és nem hagyják el a régiót a "külföldi" fegyveres csapatok. 

Viszont a minszki egyezmény szerint Ukrajnának kéne alkotmányos módosításokat eszközölnie, mielőtt Oroszország helyreállítja a határszakasz korábbi ellenőrzését. Egy ukrán diplomata szerint elképzelhetetlen, hogy a nyugati országok feloldják a szankciókat addig, amíg Ukrajna nem ellenőrizheti teljesen a határait. 

Erről beszélt a tárgyalódelegáció német helyettes-vezetője, Franz-Josef Jung is, aki szerint amíg a tűzszünet mellett a nehézfegyverek kivonása és az OSCE ellenőreinek beengedése meg nem történik, az EU-s szankciókat biztos nem oldják fel. 

A nyugati diplomaták szerint a rossz állapotban lévő orosz gazdaság, az olajárak további esése és a kelet-ukrajnai jelenlét komoly költségei átalakíthatták a Kreml hozzáállását az egész kérdéshez. (via Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.