Menekül Magyarországról az egykori megmentő

gazdaság
2016 január 25., 07:08
comments 78

3093 millió dollár, vagyis napi árfolyamon ~892 milliárd forint értékű állampapírtól vált meg 2015 utolsó negyedévében a Franklin Templeton befektetési alap, ami Magyarország legnagyobb hitelezője volt a pénzügyi válság éveiben. Az alapnak 2014 márciusában még csaknem 13 milliárd dollárnyi magyar állampapírja volt, ebből mára már csak 4,5 milliárd dollárnyi maradt, vagyis

az alap rohamtempóban válik meg a magyar állampapíroktól.

A Templeton által piacra dobott kötvények közül a forintalapúakat a magyarországi bankok, a devizakötvényeket pedig maga a Nemzeti Bank vásárolhatta fel.

A Templeton 2015 januárjától folyamatosan csökkenti magyarországi betétállományát, egy év alatt 6,5 milliárd dollárnyi állampapírt adott el, egyre gyorsuló ütemben. Ez pedig arra utal, hogy az alap vezetője, Michael Hasenstab gyorsan próbál távozni a piacról. A Portfolio szerint ez állhat amögött is, hogy az MNB az elmúlt egy évben igyekezett az állampapírpiac felé terelni a magyarországi bankokat, hogy legyen, aki felvásárolja a Templeton kötvényeinek a maradékát.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.