Nézze meg a budapesti olimpia helyszíneit!

Budapest
2016 január 26., 09:22
comments 265

A Fővárosi Közgyűlés szerdán dönhet azokról a helyszínkről, amelyekkel Budapest pályázik a 2024-es budapesti olimpiára.

photo_camera

Az előterjesztés szerint a legfontosabb központ a IX., X. és XXI. kerületekben, a Kvassay-zsilip térségében lesz. 

photo_camera

A helyszínről ezt írja az előterjesztés: "Az Olimpiai park klaszter a Kvassay-zsilip térségében, az észak-csepeli szigetcsúcson, valamint Pesten a Soroksári út mentén elterülő alulhasznosított, részben használaton kívüli területeken, Budán pedig a Kopaszi-gát park területén és fejlesztési területén helyezkedik el. Az ingatlanok nagy része jelenleg beépítetlen, a meglévő épületállomány erősen amortizált, jellemzően használaton kívüli. Az egybefüggő barnamezős terület a városszerkezeti pozíciója és adottságai miatt már régóta szerepel a budapesti ingatlanfejlesztési tervek között."

photo_camera

Itt kapna helyet 

  • a 60 ezer férőhelyes atlétikai stadion, 
  • Budapest X-park (kajak-kenu szlalom, BMX), 5-8 ezres
  • Budapesti Teniszközpont (tenisz, kézilabda döntők), 10 ezres
  • Triatlonközpont (ideiglenes), 2500 fős
  • Kongresszusi Központ (súlyemelés), 4000 fős
  • a 17 ezer fős olimpiai falu, 
  • médiafalu
  • sajtó- és közvetítőközpont
photo_camera Az olimpiai falu, a médiafalu és a sajtóközpont terve

photo_camera

Olimpiai helyszín a Margitsziget és a Kossuth tér is

photo_camera

A szigeten, az Iharos Sándor Atlétikai Centrumban lennének az íjászat selejtezői, a döntő viszont a Kossuth téren, a Parlamentnél, egy ideiglenes, 4000 fős lelátó előtt. A Hajós Alfréd Uszodába a vízilabda selejtezőket rendeznék. 

Óbuda és a Dagály

A úszókopmlexum már 2017-re, a világbajnokságra felépül a Dagálynál. A III. kerületben a Gázgyár területére képzelték el a kerékpáros velodromot, ami állítólag az olimpiától független felépül. 

photo_camera
  

A strandröplabdát a Városligetben keresse

A Hősök terén országúti kerékpár, gyaloglás és maraton lenne. A Városligeti Strandröplabdaközpontnál 12 ezres, ideiglenes lelátókat húznak fel. 

photo_camera

Puskás és környéke

A 2019-re elkészülő új nemzeti stadionban, a Puskásban lesz a foci torna döntője. A Papp László Arénában kosaraznak majd, a Syma Csarnokban pedig tornáznak. 

A BNV-n is lesz olimpia

A vásárközpont sem maradnaki a jóból. A G csarnokban lenne tollaslabda és tekvando, a D1 csarnokban cselgáncs és birkózás, a D2 csarnokban boksz (vagyis a Papp László Aréna boksz nélkül marad). 

photo_camera

A népligeti Fradiváros

Fontos helyszín lesz, ami állítólag szintén megépül az olimpiától függetlenül. A Népliget Arénában lesz vívás, öttusa vívás és úszás. A Népliget Gyeplabdaközpont gyeplabda. Az öttustaközpontban pedig öttusa lovaglás, futás és lövészet. A Fradi-stadionban rögbi és foci lesz. 

photo_camera

Íme egy összefoglaló:

photo_camera

Vidéken is lesz ám olimpia

A tervek szerint az Etele téren lenne a röplabda egy ideiglenes csarnokban, a Nagytétényi lőtéren a sportlövők versenyeznének, a Testvérhegyen a hegyikerékpárosok.

Budapesten kívül is lennének helyszínek: a golfozók a balatonudvari Royal Golf Clubban, a vitorlázók és a hosszútávúszók Füreden versenyeznének. Foci lenne a debreceni, a jelenleg használaton kívüli győri és diósgyőri futballstadionban. A debreceni Főnix Csarnokban kosárlabda-selejtezőket, a győri Audi Arénában és a veszprémi arénában kézilabda-selejtezőket rendeznének, a fehérvári Alba Arénában asztaliteniszezők, Üllőn a lovasok, a szegedi Olimpiai Központban pedig az evezősök és a kajak-kenusok mérnék össze tudásukat. 

A javaslatban emlékeztetnek rá, hogy a 2024-es olimpián 40 sportágban kell majd versenyeket rendezni. A hét klaszterben 27 sportág számára 23 helyszín kerülne kialakításra Budapest központjától számítva 10 kilométer sugarú körön belül. A fővárostól 50 km-en belül 33 sportág eseményei lennének elérhetőek a nézők számára.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.