4 milliárd dollárt szánna Obama a számítógépes oktatásra

külföld
2016 január 30., 18:51
comments 127

Barack Obama amerikai elnök a Kongresszus támogatását kéri ahhoz, hogy 4 milliárd dollárral, azaz több mint 1100 milliárd forinttal növelje meg az amerikai állam az oktatásra szánt forrásokat, ráadásul úgy, hogy a többletforrások az informatikai oktatásba folyjanak.

Az elnök azt szeretné elérni, hogy minél több amerikai diák kapjon hozzáférést magas szintű számítógépes oktatáshoz. Obama szerint csak így lehet biztosítani, hogy az amerikai gyerekek felnőttkorba lépve versenyképesek legyenek a munkaerőpiacon. Obama azt szeretné, ha az amerikai oktatásban elterjedne a szemlélet, ami nem opcionális plusztudásként tekint a számítógépes ismeretekre, hanem olyan alapismeretként, mint az olvasás, az írás és az alapvető matematikai műveletek.

Obama a bejelentésében kiemelte azt is, hogy ma már szinte minden munkának része lett a számítógép-kezelés és az informatikai adatfeldolgozás. Már egy ápoló vagy egy autószerelő sem tud boldogulni alapvető informatikai készségek nélkül.

Ha a Kongresszus elfogadja az elnök javaslatát, akkor a 4 milliárd dolláros pénzalap bármelyik szövetségi állam számára elérhetővé válik, amelyik megfelelően kidolgozott tervvel pályázik a pénzre.

A felmérések szerint jelenleg túl alacsony az olyan amerikai iskolák száma, ahol magas szintű számítógépes képzés folyik, Ráadásul több tanintézmény még a felvételi pontjaiba sem hajlandó beszámítani a számítástechnikai érdemjegyeket. Obama szerint az is gond, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint a magas szintű számítógép-kezelői vizsgát tevő amerikai fiatalok között túl alacsony a lányok, a feketék és a latinók aránya. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.