Mit művelhet Lázár János a magántulajdonú mocsarában?

publicisztika
2016 február 01., 13:04
comments 50
photo_camera

Egyszerűen lenyűgözött a hír, hogy Lázár Jánosnak továbbra is megvan a vagyonbevallásában korábban már megemlített magánmocsara. Órák óta csakis azon tudok fantáziálni, hogy mit művelhet a miniszter a Miniszteri Mocsárban. 

photo_camera Lázár János vagyonbevallása, 2014.

photo_camera Lázár János vagyonbevallása, 2015.

Erre jutottam:

1.) Talán szerepjátékozik

Lázár János lelkes hagyományőrző, aki a kormányzás állandó, gyilkos feszültségét a vadászaton kívül egy különleges antropológiai szerepjátékkal vezeti le. A politikusnak először állítólag K-né B. Ildikó, a Csongrád Megyei Levéltár Hódmezővásárhelyi Levéltárának levéltári kezelője mesélt a város környékére a XVIII. században betelepült, úgynevezett lápi jászokról. A híresen alapos politikus nyitásnak elolvasott minden elérhető szakirodalmat a pákászásból és gyűjtögetésből élő, a helyi magyar népmesékben és mondókákban is megjelenő, titokzatos népcsoportról. 

A saját aláni-avar keveréknyelvét a XX. század elejéig megőrző lápi jászok szőttesei, rafinált csapdái és titokzatos értelmű mondókái azonnal elbűvölték a legendás munkabírású politikust, aki először a legszűkebb baráti körének szervezett tematikus lápijász bulikat. Ezekből nőtt aztán ki a Cseh Tamás-féle bakonyi indiánokéhoz hasonló Mocsárjáró mozgalom. Lázár először 2004-ben tölötte nyári szabadsága egy részét a Büdös-sarok környékén, a felesége és általa kézzel szőtt sás kutricában, egy héten át viselve a lápi jászok ellegzetes öltözködési kiegészítőjét, a gyékényszárból sodort karagánt, vagyis pénisztartó kosárkát. Ekkor még egyetlen baráti házaspárral táboroztak közösen. 

A Mocsárjárók és a helyi lakosság véletlen találkozásai egyre kellemetlenebb közjátékokkal jártak, különösen azután, hogy egy csapat természetjáró lefilmezte, amint Lázár - akit addigra már a "Karagán Paganinijének" becéztek - épp eljárja a nutriavadászat előtti jásztáncot. A Miniszterelnökséget vezető miniszter idővel ezért döntött egy saját mocsár megszerzése mellett. A mozgalom ma már ott tart, hogy Lázár e célra vásárolt ingoványában 2015. nyarán három turnusban már kétszáznál is több neojász töltötte a nyarát sárkemence-tapasztással, büdösgyökér-gyűjtéssel és pocokcsapda-állítással.

2.) Az egész az érzékeny arcbőre miatt van?

Lázár János legendásan kényes az arcbőrére, de fiatal korában, mielőtt beindult volna a karrierje, annyira szegény volt, hogy borotválkozás után csak az arcára tapasztott nedves újságpapírral tudta csillapítani perzselő érzést. Főleg kidobott Nemzeti Sportokhoz jutott hozzá, állítólag innen datálódik a közismert futballutálata. Klasszikus, alkoholtartalmú after shave-ek az ígéretesen induló politkusfióka száradásra-repedezésre hajlamos arcbőre, illetve anyagi helyzete miatt sem jöhettek szóba. Miután a Hódmezővásárhelyet irányító Rapcsák András titkára lett, már héba-hóba már megengedhetett magának egy-egy tubus borotválkozás utáni balzsamot is, de az áttörés csak azután következett be, hogy képviselői mandátumának átvétele után pár nappal eltévedt a Parlament alagsorában és a Ház kozmetikai szalonjában azútbaigazítás mellett kapott egy tégely Holt-tengeri iszapot is. 

Frakcióvezetőként az őt jól ismerők szerint "az idők végezetéig" ellett volna az ismert izraeli exportcikkel, de a képviselőcsoport jobbszárnya egy idő múlva kikezdte emiatt, különösen azután, hogy a Századvég mérései szerint Vona Gáboréknak három százalékot hozott, amikor a Jobbik elnöke olyan Facebook-videót posztolt, amin előbb székelyudvarhelyi sárral kente be az arcát, majd átkarolt egy lajhárt. Lázár erre válaszul vásárolta meg a mocsarat, majd több fotót posztolt magáról, amin átlőtt fácánokat tart a karjában, a Men's Health magazinnak pedig lenyilatkozta, hogy amióta csongrádi sarat használ borotválkozás után, sokkal jobb törvényjavaslatok jutnak az eszébe.

3.) Itt bújik ki belőle a romantikus Művész?

Mi másért venne mocsarat, mint hogy költői ihletre várva abban bolyongjon? Lázárt már kistáska korában tehetséges lírikusnak könyvelte el a politizáló közvélemény, de úgy tartották, hogy a pártbeli csillagának emelkedésével nem tartotta a tempót a verselésben. De a mocsár megszerzése mindent megváltoztatott, a poétikailag addig kissé dadogós tehetség itt, a privát lápon találta meg az igazi hangját. Miniszterelnökség-közeli források szerint Lázár sok más mellett itt írta leghíresebb poltikai költeményét, a rivális Rogán-Habony-Vajna-féle lobbicsoportot vízimadarakként, Orbán Viktort pedig az Olümposzon trónoló Zeuszként ábrázoló "Gémek az Olimpusz alatt"-ot:

Gémek az Olimpusz alatt


Olimpusz alatt gémek tanyáztak.
Fölrikácsoltak, áztak és fáztak.
Nagy akaratú, lápgázló gémek,
Ifjak és vének.

Igazi dalra máig se kaptak,
De itt maradtak, de itt maradtak.
Zsombék-lakású, nagyétű gémek,
Sánták és vének.

Olimpusz ledőlt, lent sír a sárban
S ti rikácsoltok bőven és bátran,
Kis akaratú s nagy lábú gémek,
Ifjan is vének.

Rikácsoljatok s éljetek bőven,
Hisz még csak most a Nap fölkelőben,
Homály-madarak, tág csőrű gémek,
Éhesek s vének.

Olimpusz mellett be jó pihenni,
Be jó ó-hangú madárnak lenni.
Nagy merészségű s kis vágyú gémek,
Sánták és vének.

Ti rikácsoltok s pénzt kaptok érte,
Mi belefúlunk bűnbe és vérbe,
Nagyokat lépő, mocsári gémek,
Ügyesek s vének.

Rikácsoljatok bőven és bátran
S vesszünk mi itt a magyar Mocsárban.
Magyar madarak, sár-faló gémek,
Ősek és vének.

Verje meg az Ég minden fajtátok,
Rajtatok ma sem fog még az átok,
Halászó, hizlalt, nagy nyakú gémek,
Sánták és vének.

4.) Illegális roncstelepet üzemeltet?

Ki hitte volna, hogy véletlen vagy őszinte elvi megfontolás áll amögött, amikor a kormány 2012. őszén szinte egyik pillanatról a másikra illegálissá nyilvánította a nyerőautomatákat, hetek leforgása alatt megszüntetve egy alkalmazottak és vállalkozók ezreinek munkát adó iparágat? Különösen feltűnő volt, hogy Lázár milyen lelkesen veti bele magát az akcióba, egy híres nyilatkozatában arra célozgatva, hogy a nyerőgépbiznisz szereplői a magyar politikai szférát fenyegető szervezett bűnözők. Azt azonban senki sem gondolta végig, hogy a betiltás után mi lesz az egyik napról a másikra feleslegessé váló sokezernyi automata készülékkel. Vagyis majdnem senki. A kegyetlenül magas raktári díjakkal és a legális megsemmisítés irreális költségeivel szembesülő vállalkozók egymás után jutottak arra, hogy ha már így alakult, a leginkább egy, csak "Mocsaras Janiként" emlegetett fickóhoz érdemes fordulniuk, akit személyesen ugyan sose látott senki, de aki garantáltan el tudta intézni, hogy a Csongrád megyéig eljuttatott nyerőautomata-szállítmányok úgy tűnjenek el, mintha a föld nyelte volna el őket.

Ilyeneken ábrándozom, amióta kijöttek a hírek a vagyonnyilatkozatokról. Ha neked is felgyújtotta a fantáziádat Lázár mocsara, írd meg a saját fan fictioödet arról, hogy mit művelhet János az iszapban! 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.