Lázár: Az embereknek nem tiltható meg, hogy elmondják a véleményüket a bíróságok döntéseiről

POLITIKA
2016 február 02., 21:10
comments 158

A politikusok nem befolyásolhatják a bírák ítélkezési munkáját, de az embereknek nem tiltható meg, hogy elmondják véleményüket a bíróságok döntéseiről – mondta Hódmezővásárhelyen Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki a térség országgyűlési képviselői posztját is betölti.

Egy politikus nem befolyásolhatja a bírák ítélkezési munkáját, nem gyakorolhat nyomást a bíróságokra – mondta az MTI szerint Lázár János a fideszes polgármester, Almási István és több helyi önkormányzati képviselő társaságában tartott lakossági fórumán.

Lázár elmondta, az ítéletek megvitatásához azonban az embereknek joga van, és ahhoz is, hogy kifejezzék elégedetlenségüket vagy véleményüket.

Az embereknek fogytán a türelme és a bizalma, az igazságérzetükkel ellentétes döntések pedig megrengethetik az igazságszolgáltatásba vetett hitüket – mondta Lázár, aki szerint

a politikusok nem dughatják homokba a fejüket.

(Mi ezt írtuk Németh Szilárd kifakadásáról, a Kúria pedig így reagált a fideszes frakcióvezető-helyettes pampogására.)

Lázár János szerint ha a törvények nem teszik lehetővé, hogy egy súlyos ipari vagy természeti katasztrófa esetén kiderüljön, kit terhel a felelősség, akkor meg kell változtatni a jogszabályokat.

photo_camera Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b) beszél Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester (b2) és több helyi önkormányzati képviselő társaságában tartott lakossági fórumán a hódmezővásárhelyi Szabadság Olvasókörben (Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI)

Egy hozzászólásra reagálva, ami azt kifogásolta, hogy egy strasbourgi bírósági döntésben a börtönkörülmények miatt kártérítést ítéltek magyar fogvatartottaknak, Lázár azt mondta,

fölháborítónak és méltánytalannak tartja, hogy úgy tűnik, az Európai Unió jobban védi a bűnözők jogait, mint az áldozatokét.

A miniszter közölte, ahhoz, hogy minden uniós előírásnak megfeleljenek a fogva tartási körülmények, 90-100 milliárd forintot kellene a börtönök bővítésére fordítani – írja az MTI.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.