A BBC szerint Assange-nak adott igazat az ENSZ vizsgálóbizottsága

külföld
2016 február 04., 10:01
comments 14

Julian Assange, a Wikileaks alapítója 2012-ben kért menedéket Ecuador londoni nagykövetségén, hogy elkerülje, hogy a brit rendőrség kiadja Svédországnak. Svédországban szexuális bűncselekmények miatt körözik a férfit, de ő maga tagadja, hogy ezeket elkövette volna.

Évek óta nem léphetett ki az ecuadori nagykövetségről, mert a brit rendőrség nem szüntette meg az Assange ellen kiadott letartóztatási parancsot. Assange 2014-ben az ENSZ-hez fordult, mert szerinte a brit rendőrség azzal, hogy nem oldja fel a letartóztatásai parancsot, tulajdonképpen önkényesen fogva tartja őt a nagykövetségen. A panaszában azt is írta, hogy a nagykövetségen egy 30 négyzetméteres szobában él, napfény és friss levegő nélkül, ez pedig rontotta az egészségét is.

Julian Assange Ecuador londoni nagykövetségének ablakában 2012. december 20-án.
photo_camera Julian Assange Ecuador londoni nagykövetségének ablakában. Peter Macdiarmid / Getty Images

Assange azt mondta, hogy ha az ENSZ vizsgálóbizottsága ellene határoz, akkor kész jelentkezni a brit rendőrségen, de ha neki adnak igazat, akkor elvárja, hogy a brit rendőrség feloldja a letartóztatási parancsot. 

Az ENSZ vizsgálóbizottsága várhatóan pénteken hirdeti majd ki a döntését, de a BBC úgy értesült, hogy az Assange-nak kedvez majd.

Az ENSZ bizottság döntése egyébként jogilag nem kötelező sem Svédországra, sem Nagy-Britanniára nézve, de az ilyesmit illik betartani. Az ügy azért is érdekes, mert hasonló ügyekben az ENSZ eddig csak olyan államokat ítélt el, ahol igencsak rossz az emberi jogok helyzete, mint például Egyiptomot vagy Szaúd-Arábiát. Ha a BBC-nek igaza van, akkor a bizottság most ítél majd először fejlett emberi jogi rendszerekkel rendelkező nyugati demokráciák ellen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.