Magyar útlevelekkel csempésztek embereket Isztambulból Nyugat-Európába

bűnügy
2016 február 06., 07:34
comments 96

A Készenléti Rendőrség 33 emberre szemben folytatott nyomozást, akik 2013 szeptembere és decembere között szír állampolgárokat csempésztek repülővel Isztambulból nyugat-európai országokba. Az utazáshoz érvényes magyar magánútleveleket használtak, amelyekben a fényképeket kicserélték. Az útleveleket Budapesten hamisították közvetítők és okmányhamisítók segítségével.

A magyar és külföldi tagokból álló bűnszervezet működtetésében a magyar gyanúsítottaknak az volt a dolguk, hogy szerény anyagi körülmények között élő magyar állampolgárokat utaztattak szervezetten Isztambulba, ahol azok átlagosan 1000 euróért átadták útleveleiket a bűnszervezet tagjainak. Kiutazásuk és kint tartózkodásuk költségeit is a bűnszervezet állta. Útlevelük értékesítése után Magyarország isztambuli főkonzulátusán azt kellett kamuzniuk, hogy elvesztették a papírjaikat, így jutottak a visszautazásukat biztosító ideiglenes magánútlevélhez.

Az okmányhamisítást követően a Törökországban tartózkodó gyanúsítottak, harmadik országbeli állampolgároknak adták tovább az úti okmányokat Isztambulban, elősegítve ezzel illegális határátlépésüket a schengeni övezet irányába. A harmadik országbeli állampolgárok a hamisított magyar útleveleket Ankara vagy Isztambul repterein használták fel, hogy Nyugat-Európába tartó repülőgépekre felszállva elhagyják Törökországot.

A KR Nemzeti Nyomozó Iroda a nyomozást befejezte és az ügyben keletkezett iratokat 2016. február 1-ején vádemelési javaslattal küldte meg a Mosonmagyaróvári Járási Ügyészségnek. (police.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.