Radioaktiv anyag került a talajba New York mellett

külföld
2016 február 07., 15:10
comments 113

Andrew Cuomo kormányzó sürgősségi vizsgálatot rendelt el, miután 60 kilométerre New York Citytől trícium szivárgott a talajba az Indian Point atomerőmű meghibásodása miatt. A vizsgálat, amit a környezetvédelmi hatóság végez, azt próbálja feltárni, vajon mekkora a szennyezés mértéke és hogy az esetnek lehet-e egészségügyi kockázata a környező lakosságra nézve.

photo_camera Forrás: Tony Fischer / Wikipedia.

Egy mérőhelyen egészen döbbenetes, 65 ezer százalékos szintugrást érzékeltek a műszerek literenként 12,300 egységről (picocurie) egészen literenként 8 millió egységig ugrott fel a tríciumszint, miközben az egészségügyi határérték literenként 20 ezer.

Az üzemeltető cég közleményében elismerte a szivárgást és azt is, hogy a tríciumot határérték felett mérték a talajvízben, de állításuk szerint ez nem jár egészségügyi kockázattal és nem érint semmilyen ivóvíz forrást az államban. Ez a harmadik eset az elmúlt években, hogy az Indian Pointnál komolyabb szivárgást érzékelnek, de eddig ez tűnik a legsúlyosabbnak.

Cuomo az atomerőmű azonnali leállítását kérte az üzemeltetőktől. 

(Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.