15 embert állítanak bíróság elé a kiskunhalasi kődobálás miatt

bűnügy
2016 február 08., 13:23
comments 95

Gyorsított eljárásban tárgyalja szerdán és csütörtökön a Kiskunhalasi Járásbíróság azoknak az ügyét, akik január 15-én támadtak rá a rendőrökre a kiskunhalasi befogadó központban. A 15 külföldi állampolgárságú férfit csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszakkal és más bűncselekményekkel vádolják.

Január 15-én a kiskunhalasi befogadó központban szóváltás alakult két iraki őrizetes között az internethasználat miatt, melynek során a két férfi össze is verekedett. A fegyveres biztonsági őrök szétválasztották őket, majd a helyszínre hívott rendőrök elkezdték átkísérni őket az előállító helyiségbe. Az egyik férfi azonban ellenállt a jogszerű rendőri intézkedésnek. Dulakodott a rendőrökkel, fogásukból megkísérelt kiszabadulni és többször a rendőrök felé rúgott.

A rendőrök intézkedésén felháborodva az őrzött területen maradt személyek közül legalább 15-en gyülekezett össze, hogy tiltakozzanak a beavatkozás ellen. Rugdosni és rángatni kezdték a kerítést, ezért az egyik fegyveres biztonsági őr könnygázt fújt rájuk. Ennek ellenére a tömeg egy része továbbra is a kerítés mellett maradt, és a kerítésen túl tartózkodó rendőröket kövekkel kezdte dobálni.

Mikor a rendőrük erre is könnygázzal válaszoltak, a csoport tagjai hátrálni kezdtek a kerítéstől, és az udvaron található murva kavicsokkal és kövekkel dobálták meg a kerítésen belül és kívül tartózkodó rendőröket és fegyveres biztonsági őröket. 

Mivel két szociális munkás az közösségi helyiség konténerében rekedt, ezért a készenléti rendőrök egy csoportja visszament, hogy kihozza őket. A rendőrök intézkedése miatt az őrizetesek közül legalább 15 fő újra elkezdte dobálni kövekkel és kavicsokkal az őrzött terület egyik kapujánál lévő rendőrsorfalat. Az őrizetesek konténereket is megdobáltak és egy vasból készült drótkeretet átdobtak a kerítésen, ami egy intézkedő rendőr pajzsát találták el. Ezen kívül elkezdték az elválasztó drótkerítést megbontani és az egyik konténer ablakán lévő rácsot is lefeszítették. Az agresszív viselkedést csak akkor hagyták abba, mikor a készenléti rendőrök is beavatkoztak.

Az iraki, iráni, afgán, algériai, palesztin és szír állampolgárságú gyanúsítottak előzetes letartóztatásban vannak. Közülük az internet használat miatt verekedő egyik személyt garázdaság vétségével, míg rendőrökre támadó társát garázdaság vétségén kívül hivatalos személy elleni erőszak bűntettével vádolja a nyomozó ügyészség. A többi gyanúsított közül 12 személynek csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette, míg 1 gyanúsítottnak e bűncselekmény alapesete miatt kell felelnie. (via Baon)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.