Csalók miatt végezett volna magával a világ egyik legjobb séfje?

külföld
2016 február 08., 22:09
comments 60

A svájci gazdasági magazin, a Bilan szerint Benoit Vilier, akinek az éttermét tavaly a világ legjobbjának választották a francia külügyminisztérium által létrehozott, A lista nevű listán, 300-550 millió forintra rúgó adóságai miatt vethetett véget egy hete az életének.

Benoit Violier a világ legjobb éttermének járó elismeréssel 2015. december 17-én, Párizsban. AFP / THOMAS SAMSON
photo_camera Benoit Violier a világ legjobb éttermének járó elismeréssel 2015. december 17-én, Párizsban. AFP / THOMAS SAMSON

A lap szerint Violier a Private Finance Partners nevű svájci borkereskedő cég csalásának esett áldozatául. A borritkaságokkal kereskedő cég tavaly októberben ment csődbe. A Bilan szerint a PFP olyan, darabja 5,5-11 millió forintba kerülő borokat adott el Vilier-nek, amiket még három-négy másik vevőnek is eladtak, és amiket végül le se szállítottak világhírű éttermébe, a Restaurant de l'Hotel de Ville-be.

A Bilan cikke szerint "a híres szakács utolsó hónapjai gondokkal terheltek voltak".

André Kudelski, Violier barátja és étterme részvényese kategorikusan tagadta a lap értesüléseit. "Az étteremnek nem volt köze a cikkben emlegetett céghez és nem vesztett pénzt. Az étterem nem érintett és a Violier-családnak sincs köze az ügyhöz. Az étterem tele van. Jobb, mint valaha. Rekord éve volt. Stabil az anyagi helyzete" - mondta.

Violier tragikus halála óta sokan próbálták már megfejteni, hogy miért lett öngyilkos, de senki sem találta az okát. Utoljára közeli munkatársa, Louis Villeneuve látta a halála előtti napon, este 11 körül. Éppen zártak - az étterem vasárnap és hétfőn hagyományosan nem üzemelt -, Violier pedig azzal búcsúzott tőle, hogy "kedden találkozunk".

Másnap Párizsba volt hivatalos a Michelin Étteremkalauz díjátadó gálájára - éttermének három Michelin-csillaga volt. A neje és a fia vasárnap délben mentek el otthonról, Violier-t egy barátjuk vitte volna a reptérre. Amikor kopogott, senki sem válaszolt. A barát értesítette Violier nejét, együtt találták meg a séf holttestét. A lelkes vadász Violier vadászpuskájával lőtte agyon magát. (Via The Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.