Tényleg a falvédő volt a hímzett internet

INTERNET
2016 február 08., 06:52
comments 32

Nagy falvédőkiállítás nyílt a hatvani Hatvany múzeumban, ha március 30-ig arra jársz, úgy érezheted magad, mintha sokszoknyás, fejkendős nénik kézzel varrnák a Napiszart vagy a Facebook-faladat.

Nem véletlen, hogy az egyik legjobb magyar mém is falvédős. Az a „Nagymamám, Zalai Imréné találkozása David Bowie-val” feliratos falvédő eredetileg Szabó Eszter Ágnes képzőművész alkotása, 

photo_camera

amit aztán az oline népművészet mesterei fogalmaztak tovább:

photo_camera

A Hatvanban kiállított eredeti falvédők nagyszerűen illusztrálják, hogy ezek a hímzett textilek annak idején nemcsak hogy kábé olyan funkciót töltöttek be, mint a mostani mémek, hanem minden ízükben azonosak voltak velük:

photo_camera

Öröknek vélt bölcsességet béna szó-kép-viccel megtámogatva terjeszteni? Közben modern műszaki cikkakkal menőzni? So 2010-es évek, gondolhatja az, aki nem látott még igazi, XX. század eleji falvédőt! (Ne lepődj meg a jobbkormányos autón, a Horthy-rendszer politikai irányultsága ellenére 1941-ig baloldali volt nálunk a közlekedés.)

photo_camera

Látszatra idilli, giccses vagy képeslapszerű jelenet, ám a női főszereplő valójában pont az ellenkezőt mondja vagy gondolja, mint amit várnánk tőle? Vizuálisan rögzíteni és másokkal megosztani az ebédünket? Ezerféle ilyen mém és megosztott kép forog. Mint a hatvani kiállításon kiderül, már a XIX.-XX. század fordulója óta. Végül is annak a fényében nem meglepő, hogy a falvédőket akkoriban gondolom 99 százalékban nők hímezték. 

photo_camera

Nincs az az unalmas tartalom, amit fel ne dobna egy gyenge szóvicc, mondja a XXI. század netezője a XX. százas elejének hímzőjével együtt.

photo_camera

Mindenki által befogadható, rövid, közhelyes, érzelmes szöveg szolid csöccsel és kisebb állatokkal megtámogatva? A Facebook-falam egynegyede! És persze a régi vidéki konyhafalak slágere.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.