A tiltakozást elindító tanárok sokkal többet akarnak

oktatás
2016 február 10., 14:20
comments 297

A miskolci Herman Ottó Gimnáziumból induló tiltakozás kezdeményezője és több kollégája közleményben tiltakozik a keddi oktatási kerekasztalon elhangzott ígéretekkel szemben. 

Szerintük az egyeztetés nem az érdemi tárgyalásokra, hanem a közvélemény lecsendesítésére, és a szombatra tervezett tüntetés ellehetetlenítésére irányult.

"A megjelent szervezetek nem kompetensek a köznevelés belső problémáit illetően. A sajtónyilvánosság hiánya, a valós döntéshozók és a szakértők távol tartása, valamint a témák szétaprózása illegitimmé teszik szemünkben ezt az eseményt."

Majd hozzáteszik:

"Nem fogadjuk el a diktátumként ránk erőltetett játékszabályokat, valódi és rendszerszintű változásokat akarunk: ez a kerekasztal ezek elérésére jelen formájában alkalmatlan."

Követeléseik a következők:

1.       Követeljük, hogy a kormány mondja ki, a 2011-ben elfogadott köznevelési törvényt átmenetinek tekinti, és haladéktalanul kezdje meg az érdemi egyeztetéseket a közoktatás valódi szereplőivel egy új közoktatási törvény elkészítéséhez.

2.       Követeljük, hogy az új közoktatási törvénnyel kapcsolatos egyeztetések annak szakmai alapjaitól kezdődjenek. Az elmúlt öt évben kiderült, hogy az eddigi irány sem jó, és a toldozgatás-foltozgatás sem vezetett sehova.

3.       Követeljük, hogy az oktatásra fordított költségek érjék el a mindenkori GDP 6 százalékát, az átlátható, kiszámítható és stabil normatív oktatásfinanszírozás érdekében.

4.       Követeljük, hogy az intézmények napi működését lehetetlenné tevő, a tanulók és a pedagógusok számára elviselhetetlen helyzetet okozó közismert problémákat a jogszabályok és az utasítások azonnali módosításával haladéktalanul kezeljék.

Majd így fejezik be: 

Kérjük az oktatás ügyéért elkötelezett kollégáinkat, szülőket, diákokat, szervezeteket, hogy jelenlétükkel bizonyítsák: valódi, rendszerszintű változásokra van szükség. Legyünk ott február 13-án a Kossuth téren minél többen!

A Tanítanék Mozgalomhoz csatlakozott intézmények képviseletében:

Törley Katalin, Budapest VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium

Pilz Olivér, Miskolci Herman Ottó Gimnázium

Pukli István, Budapest XIV. Kerületi Teleki Blanka Gimnázium

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.