Ausztria megtámadta Paks 2-t

energia
2016 február 10., 12:19
comments 192

Az osztrák kormány hivatalosan is tiltakozik a paksi atomerőmű bővítése ellen.

Reinhold Mitterlehner osztrák gazdasági miniszter (ÖVP) az Európai Bizottsághoz fordult a kifogásokkal.

Az osztrákok szerint tiltott állami finanszírozással működhetne csak a paksi atomerőmű. 

Az osztrák érvek szerint "nem megtérülő technológia használatának támogatásáról" van szó, amely "a belső villamosenergia-piacon versenytorzító hatáshoz vezethet". Így előfordulhat, hogy a megújuló energiaforrást előállító és ezáltal költséghatékonyabb energiatermelők nem tudnak piacra jutni, vagy kiszorulnak onnan.

Egy vizsgálathoz adnak szempontokat

Az Európai Bizottság már folytat egy úgynevezett mélyreható vizsgálatot ebben az ügyben. A vizsgálat eredményétől függ, hogy kötelezettségszegési eljárást indítanak-e a paksi bővítés megállításáért, vagy pedig ebből a szempontból engedélyezik-e a beruházást. (A tendereztetés elmaradása miatt már van egy kötelezettségszegési eljárás Paks ügyében.)

Korábban már két tanulmány is készült Magyarországon, amelyek szerint nem lehet gazdaságosan üzemeltetni majd a paksi atomerőművet. Mindkét tanulmányt a Corvinus egyetem kutatói készítették. E tanulmányokkal szemben a magyar kormány a Rothschild bankház elemzőitől rendelt egy tanulmányt, amelyből az derül ki, hogy az erőmű tiltott állami támogatás nélkül is képes lesz működni. Mindhárom számítás ott van már a bizottságnál. Most ezek mellé kerülhetnek az osztrák állam elemzései.

A nagy kérdés az, hogy mennyibe kerül majd az áram a régióban, amikor Paks 2 elkészül. Ha a mostani, megawattóránként 32 - 42 euró közötti ár marad, akkor Paks 2 bukó lesz, és az államnak kell majd kompenzálnia a céget, ami felveti a tiltott támogatás gyanúját. Ha 50 euró fölé megy az ár, akkor várhatóan megéri majd a beruházás. Erről a vitáról itt írtunk részletesen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.