Közös eurózónás pénzügyminisztert akarnak az olaszok

eu
2016 február 11., 07:18
comments 33

Az olasz gazdasági miniszter, Pier Carlo Padoan a Politico-nak adott interjút, ebben beszélt arról, hogy ha az eurózóna le akarja győzni a fenyegető gazdasági és migrációs válságot, akkor saját pénzügyminiszterre és integrált banki- és fiskális rendszerre lesz szükség. 

Padoan szavai vélhetően csak újabb frontot nyitnak majd az olasz és a német kormány között abban a kérdésben, hogy hogyan nézzen ki az EU jövője. A német kormány például elég érzékeny a német adófizetőknek azon elvárásaira, hogy nem szeretnék ők kifizetni más tagállamok gazdasági hibáinak következményét. 

photo_camera EMMANUEL DUNAND / AFP

Az olasz miniszter szerint az nem is kérdés, hogy kéne egy külön eurózónás gazdasági miniszter, a kérdés inkább csak az, hogy mekkora mandátumot kapna, mire lennének lehetőségei. 

Ezekről a kérdésekről is lehet majd szó az eurózóna pénzügyminisztereinek csütörtöki és pénteki találkozóján.

Padoan korábban az OECD felsővezetésében dolgozott, 2014-ben szakminiszterként csatlakozott Matteo Renzi kormányához. Szerinte egy leendő eurózóna-miniszternek két fontos feladata kéne hogy legyen: közös erőforrások felett rendelkezhetne, melyeket be lehetne vetni olyan válságok esetén, mint amilyen a migrációs krízis és fenn tarthatná a fiskális fegyelmet, koordinálná a tagállamok gazdasági lépéseit, hogy ne alakulhasson ki a zónán belül egyensúlytalanság. 

További részletek a Politcio interjújában

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.