Újságírókat akar kivégezni az ír maffia

külföld
2016 február 11., 22:13
comments 67

Több újságírót is életveszélyesen megfenyegettek azok az ír bandák, akik a múlt héten egy boxmeccs előtt elkövetett dublini lövöldözésért is felelősek. Az Independent News and Media elismerte, hogy az ír rendőrség arról tájékoztatta őket, hogy néhány riporterük élete veszélyben lehet. 

A cég kiadott egy közleményt, miszerint az újságíróik biztonsága érdekében együttműködnek a rendőrséggel. Miután átbeszélték a dolgot a veszélyben lévő újságírókkal, úgy döntöttek, hogy nyilvánosságra hozzák az ügyet. Ezzel be akarják mutatni, hogy a média szereplői milyen veszélyeknek vannak kitéve.

Az ír Independet főszerkesztője, Stephen Rae szerint ez fenyegetést jelent az egész írországi sajtószabadságra nézve, és a legnagyobb komolysággal fogják kezelni a fenyegetéseket. Hozzátette, hogy most az újságíróik biztonsága legfontosabb.

Rae emlékeztetett egykori riporterük, Veronica Guerin esetére, akit 1996 nyarán ölt meg egy bűnszervezet, miután az ügyeikről írt.

Az elmúlt két hétben két ember is meghalt a bandák között kitört háborúban, ami a múlt heti, boxmeccs előtti lövöldözéshez is vezetett. Az Independet újságírói több képet is készítettek a lövöldözés helyszínén az elkövetőkről. Lefényképezték a rohamrendőrnek öltözött fegyveresek és egy nőnek öltözött férfit is, aki egy pisztollyal hadonászott. Majd a képeket átadták a rendőrségnek. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.