Fegyverszünetet kötöttek Szíriában

külföld
2016 február 12., 05:22
comments 42

Váratlan fordulat a szíriai háborúban: Bassár el-Aszad rezsime fegyverszüneti megállapodást kötött fegyveres ellenzékével a hét elején még kudarcba fulladni látszó genfi béketárgyalásokon.

Fegyverszünetről van szó, vagyis nem tűzszünetről. A retorikainak tűnő különbség lényeges eltéréseket takar: 

a fegyverszünet ideiglenes békét jelent, 

a tűzszünet már közelebb volna a valódi, jelentőségteli békéhez.

Az egyezmény szerint egy héten belül kell felfüggeszteni a harcokat a kormányhadsereg és a genfi tárgyalásokon magát képviselő, mérsékeltként elismert ellenzék fegyveres csoportjainak.

A megállapodás nem vonatkozik azokra a csoportokra, amiket a nemzetközi közösség terroristának bélyegzett:

  • az ISIS-re;
  • illetve az al-Kaidához kötődő an-Núszra Frontra.

A megállapodás szerint a fegyverszünetet az Egyesült Államok és Oroszország vezetésével felálló nemzetközi csoport ellenőrzi majd, aminek a titkári feladatait az ENSZ látja el.

A megállapodás része, hogy a szír kormánynak meg kell nyitnia az országot a nemzetközi segélyszállítmányok előtt - az elmúlt évben mindössze 4 alkalommal engedélyezett szállítmányokat, pedig az ENSZ 116 ilyen tárgyú kérvényt nyújtott be Aszad kormányának.

A fegyverszünet kezdetéig hátralevő egy hétben Oroszország és az Egyesült Államok vezetésével egy ENSZ-es munkacsoport igyekszik kidolgozni a tartósabb tűzszünet feltételeit is.

A fegyverszünetnek az orosz légierő egyelőre nem része, 

vagyis Oroszország folytatni kívánja szíriai légi kampányát, amit állítása szerint az ISIS és más terrorcsoportok, a terepről érkező jelentések szerint a gyakorlatban Aszad fegyveres ellenzéke ellen folytatott, jelentősen megerősítve a rezsimet, így biztosítva annak túlélését is.

Most viszont a fegyverszünet szerint közös testületet kell létrehoznia a hatalomnak és "a Szíriában harcoló csoportokra hatással bíró" ellenzékieknek a fegyverszünet ellenőrzésére és betartatására, illetve a tartós tűzszünet megvalósítására. (Via The Guardian. A címlapképen Damaszkusz szétlőtt elővárosát, Harasztát láthatják. Fotó: AFP / ABDULMONAM EASSA) 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.