Ha jövő hétig nincs megegyezés, márciusban sztrájkolnak a vasutasok

POLITIKA
2016 február 12., 10:36
comments 73
photo_camera Balra Hankó János, jobbra Halasi Zoltán vasúti szakszervezeti vezetők. Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt.

Ahogy arra számítani lehetett, péntek délelőtt Hankó János, a Vasutasok Független Szakszervezeti Szövetségének elnöke és Halasi Zoltán, a VDSzSz Szolidaritás elnöke bejelentette, hogy amennyiben a MÁV február 20-ig nem tud megállapodni velük a vasúti dolgozó ezévi béremeléséről, a szakszervezetek március első hetében országos sztrájkot hirdetnek. 

A bérvita a 450 ezer alatt kereső MÁV-alkalmazottakat érinti - ez a teljes, 38 ezres állományból 36 ezer dolgozóra vonatkozik. A fejlesztési minisztérium alatt működő vállalat hétfői ajánlatát visszavonta, és csütörtökön új elképzeléssel állt elő. 

Ez ugyan a hétfői tervezetben foglaltaknál nagyobb - 3 százalékos - béremelést irányozna elő, ám minden egyéb extra juttatást megvonna a dolgozóktól, ami a szakszervezetek szerint elfogadhatatlan. 

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.