Itt a legújabb brókerbotrány? Csalás és sikkasztás gyanúja merült fel a Reálszisztémánál

gazdaság
2016 február 12., 11:19
comments 57

A gyanú szerint hamis magániratokat használt fel, folytatólagosan és üzletszerűen jelentős értékre csalt és sikkasztott a Reálszisztéma brókerház, írja a Világgazdaság. A lap értesülései szerint az ügyben több magánszemély feljelentése alapján indult rendőrségi nyomozás.

A Reálszisztémához amúgy már november elején felügyeleti biztost rendelt ki a Magyar Nemzeti Bank.

A gyanú szerint a csalásokat a korábban a budapesti tőzsdén is jegyzett BTel részvényekkel követték el. Egy ügyfelüknek például azt ajánlották, hogy ha a tőzsdei árfolyam 80 százalékán vesz részvényeket, azokat a későbbiekben a Reálszisztéma havi 4 százalékos felárral vásárolja vissza abból a haszonból, ami a BTel frankvurti bevezetéséből keletkezik. A BTel-t viszont nem vezették be a frankfurti tőzsdén, így a papírok értéke sem emelkedett. A Reálszisztéma pedig nem vásárolta vissza a részvényeket az átvert befektetőktől.

Más esetekben a Reálszisztéma képviselője biztonságos és kockázatmentes üzletként írta le azt, ha az ügyfél kölcsönad a BTel-nek, amit a cég részvényeivel fedeztek volna.

A BRFK szerint a BTel sem ártatlan, mert hamis jelzésekkel bírta kötvény- és részvényvásárlásra a befektetőket. (Világgazdaság via Portfolio)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.