Simicskó szerint a honvédség készen áll a tartalékosok kiképzésére

politika
2016 február 12., 15:50
comments 99

Nemcsak a szentendrei Altiszti Akadémia, hanem további alakulatok, a vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség dandár, valamint az Összhaderőnemi Parancsnokság alárendelt katonai szervezetei is készen állnak az idei önkéntes tartalékos alapkiképzésekre - írta a honvédelmi miniszter a parlament honlapján pénteken közzétett írásbeli válaszában.

Simicskó István a Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszerével kapcsolatban Novák Előd és Kulcsár Gergely jobbikos országgyűlési képviselők által benyújtott kérdéscsomagra válaszolva azt is elmondta, hogy a tervek szerint tíz helyőrségben kiképző századokat alakítanak ki, és ezek feladata többek között a tartalékos alapkiképzések levezetése lesz.

2016. február 3-án 3780 önkéntes műveleti, és további 1590 önkéntes védelmi tartalékos katonával rendelkezett a honvédség. Az önkéntes műveleti tartalékosok közül 3100 katona részesült szolgálati járandóságban.

Az önkéntes védelmi tartalékosok közül tavaly 34-en vonultak be a 25 napos alapkiképzésre, míg az önkéntes műveleti tartalékosok közül 24-en várnak a 25 napos kiképzésük megkezdésére.

A jobbikos politikus kérdésére válaszolva a honvédelmi miniszter azt is közölte, hogy a tavalyi alkalmassági vizsgálatok során a hivatásos katonai szolgálatra jelentkezők 14, a szerződéses katonai szolgálatra jelentkezők 41, míg az önkéntes tartalékos katonai szolgálatra jelentkezők 26 százaléka bizonyult alkalmatlannak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.