200 like, és eltörök egy poharat a fejemen

INTERNET
2016 február 13., 16:56
comments 189

„mitől leszel netceleb?
Kérdezz meg 4 nevet! 
Ők az a 4 szánalom, kiken az egész ország nevet.
Dósa, Jónás, Bartus, meg a lógó csöcsű Borics.
Mint egy nagy család, 
Lényeg, hogy az embert kiborítsd” (Csere Norbert)

Csupán pár hónapja volt, hogy próbáltuk felskiccelni a Facebookon névtelenségből kitörni vágyó magyar hírességek szövevényes hálóját. Akkor azt írtuk, hogy az alábbiak szükségesek egy cyber karrierhez: 

„pofátlan provokáció, szemérmetlen magamutogatás, tövig felvágott, szélsebesen pörgő nyelv, kíméletlen beefek és ügyes helyezkedés. Ezek, illetve ezek megfelelő kombinációjára van szüksége annak, aki be akar futni a Facebookon.” 

Haha hihi haha!

Négy hónap alatt sokat változott a virtuális valóság. Magamutogatásért és a pörgő nyelvért már a saját anyja sem követi be a kitörni vágyó tinédzsert. Több kell ennél, bőven több. Mostanra kezd nagyon meredekké válni a követők, a lájkok és az ismertség hajhászása az interneten. 

Elfajultak a dolgok

Azzal már meg sem próbálkozom, hogy felvázoljam az aktuális törésvonalakat. Meg sem tudnám mondani, hogy Gagastar Milán jelenleg halálos gebaszban van Berkes Koporószeg Laurával vagy most éppen bari van. Ezek a kapcsolatok meglehetősen hektikusak a szcénában. Naponta köttetnek és bomlanak fel korábban stabilnak tűnő szövetségek. Ehhez hozzájárul az is, hogy a már befutott arcokra hetente új és új apróbb celebecskék csimpaszkodnak fel, akik abban látják a kitörés lehetőségét, hogy tovább szítják az acsarkodó netcelebek közti feszültségeket. Ez nyilván nem annyira aggasztó. 

Hé, Orbán, egyél meg egy tál nokedlit!

Az sem a világ vége, hogy a vetkőzéssel, pózolással, pucsítással már nem lehet egyről a kettőre jutni, minimum le kell twerkelni a nézők arcát ahhoz, hogy fel legyen keltve az érdeklődés. A géppuskagyorsaságú seggrázás fiúknál, lányoknál egyaránt belépő rutinfeladat. 

Az meg kifejezetten szórakoztató, ahogy az ellenfelek a legválogatottabb és legszínesebb szidalmakkal savazzák egymást: 

  • Ha hal lennél, nem pucolnálak meg. 
  • Ha bemész az OTP-be, kiküldenek, mert kutyákat és állatokat nem lehet bevinni. 
  • Kólás kocsi üssön el! (Ebből már csodás remix is készült)
  • Olyan vagy, mint egy fogatlan piranha, egy teknősbékafejű grizzly medve, te bukott ördög. 
  • Amikor kereszteltek, a lapáttal kellett a szenteltvízbe tolni. 
  • A fogaid között akkora a szünet, hogy ha ennyi lenne a nyáriszünet, a kis hülyegyerekek ugrálva örülnének. 
  • Folyjon a szádba a málna, te bánat a rákba! 
  • Te verébnyakú bánat. 
  • Orbán Vikikém, menő vagy, Parlament van a picsád alatt, más meg örül, ha vesz egy kiló marot.
  • Viktor, hagyjad már magadat, egyél meg egy tál nokedlit! 

Igen, akinek már nem ellenfél a tízezrek által követett Jónás Rómeó, az bebeefeli a százezreket maga mögött tudó miniszterelnököt. 

Például Kovács Bettyna Kanadából (edit: Bettyna már nem él Kanadában. Három hónapja hazaköltözött.) a kormányfő szemére veti, hogy ugyan őt a nép megválasztotta Polgár Jenőnek, de szégyellheti magát, mert sokaknak el kell menekülni Magyarországról a „faszságos törvények miatt”, és még a drogdílereket is elkapatja. Szóval legyen boksz! 

Az utóbbi időben Gagastar Milán is külső ellenségeket keresett magának. Ő már Orbán Viktort korábban lenyomta, szóval most a volt osztályfőnökének ment neki. Sőt, talán nem szerénytelenség, ha elárulom, mi is kaptunk kemény vidit netcelebtől: Márkó Beri a korábbi cikkünk címe miatt videóüzenetben küldte el a 444-et a liberális anyjába. 

Balta a mellbe

Egyre extrémebb és rémisztőbb akciókat kell bemutatni a közfigyelemért. Borics Mocskos tróger Alexandra mutatványát fizikai fájdalom végignézni. A videóban miközben a szülei alszanak, ő hanyatt fekszik a fürdőszobában, és először bögrét, majd egy négykilós kutyakaját, végül egy kisbaltát ejt a saját melleire. 

De minden napra jut valami vészjósló akció a Facebookon, az ask.fm-en vagy a Youtube-on. Így működik a dolog:

photo_camera

Megígérte, megcsinálta.



Erőszak

Viszont a legaggasztóbb jelenség az, mikor összefognak a Facebook-celebek, és sokezres rajongótáborukat felhergelik, majd ráuszítják egyetlen kipécézett fiatalra. Ha Dósa Fanny volt 2014, Jónás Rómeó 2015, akkor úgy néz ki, Bartus Cintya lesz 2016 leggyűlöltebb tinédzsere. Cintya ellen most mindenki összefogott. Kapott gyalázkodást a barcikai Lenart Hiro Pétertől, Gagastar Milántól, Novák Péter, Kovács Bettynától, Berkes Laurától. Szóval a legnagyobbaktól. Van, aki lassan egy teljes raplemezt szentel Cintya alázásának

Egyáltalán nem szívderítő jelenség, mikor sokszázan kommentekben, videókban, rapdalokban gyaláznak, szapulnak, anyáznak és parodizálnak valakit. A bullying kezd eldurvulni, és ugyan Magyarországon ez még végzetes tragédiába nem torkollott, de a zaklatás, a súlyos becsületsértés már teljesen elfogadott. Ebből természetszerűleg következik, hogy a fizikai erőszak is egyre gyakoribb a szcénában. Varga Márk az egyik legnagyobb táborral (137000!!!) rendelkező Pintér Natáliának szaladt neki. Rögzített telefonbeszélgetéseket összevágva, majd publikálva azzal vádolta meg a fiatal lányt, hogy az kurválkodással keresi kenyerét. Erre viszont már nem csak az interneten jött választ. Varga Márkot a WestEndben Pintér Natáliáék leköpték, majd jól el is verték. 

Nem ez volt az első eset, hogy tettlegességig fajult a beefpárbaj, és a hónapról hónapra durvuló fenyegetésekből, egyre durvább figyelemfelkeltő akciókból úgy tűnik, nem is az utolsó.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.