Nigériában "rossz vérként" tekintenek a Boko Haram karmai közül kiszabadult nőkre és gyermekekre

külföld
2016 február 16., 15:10
comments 118

Nagyon komoly visszailleszkedési problémákkal küzdenek azok a nők és gyerekek, akik kiszabadultak a Boko Haram terrorszervezet karmai közül és visszatértek otthonaikba. Nagyobb támogatásra szorulnak mind a nigériai kormánytól, mind a helyi civil szervezetektől - erről számolt be az ENSZ Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja, az Unicef kedden közölt jelentése.

Menekülttábor Nigerben, Maine-Soroa városában, ahova nigériaiak menekültek el a Boko Haram elől (Fotó: Boureima Hama / AFP)
photo_camera Menekülttábor Nigerben, Maine-Soroa városában, ahova nigériaiak menekültek el a Boko Haram elől (Fotó: Boureima Hama / AFP)

A Boko Haram lassú visszaszorulásával egyre több korábban túszul ejtett nőt és gyermeket sikerült kiszabadítani. Ők a legkülönfélébb kínzásokon mentek keresztül: elválasztották őket családjuktól, többen nemi erőszak áldozatai lettek, házasságra kényszerítették és rabszolgaként dolgoztatták őket, és volt akiket öngyilkos merénylőnek igyekeztek kiképezni. Ezek az emberek eddig is súlyos traumákat éltek át, de a jelentés szerint hazatértükkel még nem értek véget a megpróbáltatások. 

A visszatérőket gyanakvás és bizalmatlanság övezi, visszailleszkedésük problémás, és nem kapják meg azt a támogatást, ami ilyen traumák feldolgozásához szükséges. 2012 óta legkevesebb 2000 nőt és gyereket raboltak el a Boko Haram terroristái. 

A helyiek gyanakvásának oka, hogy sokan attól tartanak, a visszatérők megpróbálnak másokat is radikalizálni, és hogy terrorista akciók végrehajtására készülnek. A nemi erőszak nyomán született újszülöttekre sokan "rossz vérként" tekintenek, mert attól tartanak, hogy magukban hordozzák a terroristák vérvonalát. (Innét kapta a címét az Unicef jelentésének címe is.) Kiközösítik őket, megnehezítik visszatérésüket a mindennapi életbe. 

A félelmet erősíti, hogy az utóbbi időben országszerte növekedett a nők által elkövetett öngyilkos merényletek száma, amik ráadásul egyre fiatalabbakhoz kötődnek. Múlt héten két (minden bizonnyal a terrorszervezet által felfegyverzett) fiatal robbantotta fel magát Nigériában, 58 ember halálát okozva ezzel. 

Az Unicef most azt kéri a kormánytól és a helyi civil szervezetektől, hogy minden lehetséges eszközt ragadjanak meg annak érdekében, hogy a fogságból hazatérő gyermekek és nők visszailleszkedését. 

(Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.