Orbán Moszkvában: egy évvel tovább jön a gáz

gazdaság
2016 február 17., 11:50
comments 51

Meghosszabbítják 2019 végéig az orosz földgáz magyarországi szállításairól szóló hosszú távú szerződéseket - jelentette a TASZSZ, az orosz állami hírügynökség, Orbán Viktor moszkvai látogatásáról.

Ez elsősorban a magyar fél számára kedvező fejlemény. És kedvező a kormánynak azért is, mert így a rezsicsökkentésre építő belpolitikai vonalat biztonságosan viheti tovább.

A magyar - orosz hosszú távú gázszőrzedés 2015 nyarán járt le. Ezt tavaly februárban, Putyin orosz elnök budapesti látogatásán 2018-ig meghosszabbították, és most várhatóan még egy évvel meghosszabbítják. 

Ez azért kedvező magyar szempontból, mert az eredeti 2015-ben lejárt szerződés alapján Magyarországnak ki kellett volna fizetnie azt a gázmennyiséget is, amire az előző 20 évben nem volt szükség. Az 1995-ös szerződés ugyanis kimondta, hogy a leszerződött gázért akkor is fizetni kell, ha azt Magyarország nem veszi át.

A magyar gázfogyasztást a 90-es években felülbecsülték, így rengeteg maradék maradt a rendszerben. A tavaly februári megállapodás szerint e maradékot 2018 végéig megvásárolhatja a magyar állam. Így nem kellett az át nem vett gázért fizetni, és még új hosszú távú szerződést sem kellett kötni, ami akár évtizedekre elkötelezte volna Magyarországot egy fix árképlet és egyetlen forrás mellett.

A magyarországi gázfogyasztás egyre csökken azóta is, ráadásul most már Ausztria és Szlovákia felől is nagy mennyiségben lehet behozni Magyarországra, ami erősíti a magyar pozíciót az alkudozásban. Ez is benne lehet abban, hogy az eddig 2018-ig élő lehetőség az orosz maradék felvásárlására egy évvel meghosszabbodjon.

Korábban arról írtunk, hogy a szerdai Putyin - Orbán találkozó inkább Putyinnak lehet fontos, az ő pozícióit erősíti, és csak találgattunk, hogy Orbánt hogyan fizeti ki ezért. Ez a szerződés válasz lehet erre a kérdésre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.