A török kormány a szíriai kurdokat gyanúsítja az ankarai robbantással

külföld
2016 február 18., 09:34

Ahmet Davutoğlu török miniszterelnök megerősítette azt a korábbi sajtóértesülést, hogy a szerdai ankarai merényletet elkövető férfi kapcsolatban állt a szíriai kurd Népvédelmi Egységekkel (YPG). Hozzátette, hogy valószínűleg a betiltott Kurd Munkáspártnak is köze lehet a robbantáshoz. Davutoğlu szerint a 28 ember életét követelő robbantást egy Salih Necar nevű szír férfi követte el. A merénylet miatt már kilenc embert letartóztattak.

photo_camera

A török miniszterelnök terrorszervezetnek nevezte a Szíriában harcoló YPG-t. Hangsúlyozta, hogy a róluk gyűjtött titkosszolgálati információkat minden országhoz eljuttatják. 

Arra kérte a szövetségeseit, hogy ezek után ne üljenek le tárgyalni a szíriai kurdokkal sem. Davutoğlu szerint akik barátnak tekintik Törökország ellenségeit, azok el fogják veszíteni Törökország barátságát.

photo_camera Recep Tayyip Erdogan - Fotó: AFP/Kayhan Ozer

A szerdai merénylet után Recep Tayyip Erdoğan török elnök azt ígérte, hogy megtorolják a támadást

Annak ellenére, hogy az oroszok és az amerikaiak fegyverszünetet követeltek Szíriában, a déli határon felállított török lövegek már öt napja lőtték a YPG állásait. Davutoğlu elmondta, hogy a török légierő az utóbbi napokban is hajtott végre támadások Irakban a Kurd Munkáspárt (PKK) ellen.

photo_camera Török tank lő a szír határnál, Kilis közelében - Fotó: AFP/Bulent Kilic

Ugyanakkor Cemil Bayik, a PKK magas rangú parancsnoka Firat Hírügynökségnek tagadta közvetlenül ők lennének a felelősek az ankarai robbantásért. Hozzátette, hogy a merénylet mégsem lehet független a török hadsereg által a kurd területeken végrehajtott akcióktól. 

Csütörtök reggel újabb robbantásos merényletet követtek el a török biztonsági erők ellen az ország délkeleti részén található Diyarbakir  közelében. A katonai konvojt ért támadásban hatan meghaltak, egy ember pedig súlyosan megsebesült. (via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.