68 betegségből egész pontosan nullát gyógyít a homeopátia egy friss kutatás szerint

Egészségügy
2016 február 21., 13:25
comments 401

A közelmúltban Nagy-Britanniában a brit népegészségügyi tanács, a National Health and Medical Research Council tett közzé egy állásfoglalást, ami arról szólt, hogy semmiféle hiteles bizonyíték nincs arra, hogy a homeopátiás gyógyszerek hatnának azokra az egészségügyi problémákra, melyekre ajánlják őket.

A gyógymódban hívők ezt akkor óriási felháborodással fogadták, ezért a tanács egy külön vizsgálatot rendelt el a bizonyítékalapú orvoslás egyik ismert szakértőjének, Paul Glasziounak a vezetésével. Az eredmények pedig csak megerősítették a korábbi ajánlást: továbbra sincs semmi bizonyíték arra, hogy a homeopátiás szerek hatékonyabbak lennének, mint bármilyen placebo. 

Glasziou a British Medical Journal blogján írt a kísérletről, és arról, hogy megérti, hogy a homeopátia feltalálója, Samuel Hahnemann miért volt elégedetlen a XVIII. századi gyógyászati gyakorlatokkal, de szerinte ő maga is elégedetlen lenne, ha látná a homeopátia sorozatos és kollektív bukását, amit most az eredmények igazoltak. Glasziou szerint be kell látni, hogy a homeopátia egy zsákutca volt. 

Összesen 68 egészségügyi állapot 176 egyedi esetének homeopátiás kezelését nézték át, bizonyítékokat keresve, és így jutottak arra, hogy egyetlen egy esetben sem volt a placebótól eltérő mértékű hatás a kezelésben. 

Glasziou arról is ír, meglepte, hogy milyen széleskörben, mennyire sok mindenre ajánlottak homeopátiás szereket, és ami igazán megdöbbentette, hogy volt szervezet, ami olyan súlyosan fertőző esetekben is, mint az AIDS, homeopátiás gyógymódot javasolt Afrikában. Mivel ezekre a vírusokra már létezik hatásos gyógymód, kifejezetten kétséges gyakorlat így eljárni, és érthető a brit hatóságok figyelmeztetése, mely szerint aki a homeopátiás kezelést választja, veszélybe sodorhatja az életét, ha emiatt később vagy egyáltalán nem jut olyan gyógymódhoz, melynek igazolt és bizonyított hatása van. (BMJ, Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.