Az izraeliek szúrták el a Stuxnet akciót

háború
2016 február 22., 05:41
comments 106

Elég izgalmas lesz a Zero Days című dokumentumfilm, a BuzzFeed most írt róla kritikát.

A film a Stuxnet nevű vírusról szól. Ezt a programot elsősorban onnan lehet ismerni, hogy sikeresen verte szét az iráni atomprogramot. Megfertőzte az urán dúsítását végző centrifugákat, és felpörgette azok fordulatszámát, miközben azt jelezte kifelé, hogy minden rendben működik. A drága alkatrészek tönkrementek, egyes becslések szerint minden ötödiket a Stuxnet csinált ki.

Az egész dolog sosem derült volna ki. Sem az, hogy vírus tette tönkre a berendezéseket, sem az, hogy a programot az Egyesült Államokban és Izraelben írták.

A Zero Days arról szól, hogy a Stuxnet vírus egy sokkal nagyobb, “NITRO ZEUS” nevű akció része volt, amiben Irán civil és katonai infrastruktúrájába is behatoltak az izraeli és amerikai hadsereg hackerei.

Több száz ember évekig dolgozott az akción.

A vírust, ami lehetővé tette, hogy a különböző védett rendszerekbe behatoljanak, szándékosan úgy írták meg, hogy csak nagyon lassan, szűk körben terjedjen. Ez volt a garancia, hogy ne bukjanak le vele.

A dokumentumfilm szerint viszont az izraeliek anélkül, hogy egyeztettek volna az Egyesült Államokkal, készítettek egy sokkal agresszívebb verziót, ami gyorsabban terjedt, mint az eredeti. Az nem csak Iránt veszélyeztette, 115 országban találták meg a nyomát. Ez volt az a verzió, amit aztán webes biztonsági szakértők kiszúrtak, és ennek kódja alapján jöttek rá, hogy nem egy magányos hacker akciójáról, hanem egy állam ügyködéséről van szó, és aztán később így buktak el az akcióval az amerikaiak és az izraeliek.

Rég vártam ilyen izgatottan filmet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.