Netanjahu inkább a feleségét vitte Németországba egy kormányküldöttséggel, mint az igazságügy-miniszterét

külföld
2016 február 23., 11:01
comments 70

Benjámin Netanjahu kormányfő feleségének, Sara Netanjahunak a tiltakozása miatt nem utazhatott az izraeli kormánydelegációval Berlinbe a február közepi német-izraeli közös kormányülésre Ajelet Saked igazságügy-miniszter és kísérete - állítja a Maarív című újság.

Az ügy miatt a kormányzat átláthatóságát és tisztaságát ellenőrző egyik izraeli civil szervezet hétfőn azt követelte a pénzügyminisztériumtól, hogy fizettesse ki a külön utazás miatti extra költségeket a felelősökkel.

photo_camera Netanjahu megérkezett a feleségével, még Merkelhez is elvitte Fotó: AFP

A legújabb, Sara Netanjahuval kapcsolatos ügy vasárnap a Maarív című lap tényfeltáró cikke nyomán robbant ki. Az írásból kiderült, hogy a kormányfő feleségének személyes ellenszenve miatt eredetileg meg sem hívták az igazságügy-minisztert Berlinbe a közös kormányülésre, noha tárcája élén fontos szerepet játszik a két ország kapcsolataiban. 

Egy névtelenül nyilatkozó, magas rangú izraeli diplomata szerint Heiko Maas német igazságügy-miniszter kifejezetten ragaszkodott izraeli kolléganője jelenlétéhez, és ezért Jeruzsálem mégis kénytelen volt Ajelet Sakedet és kíséretét is a delegáció részévé tenni.

Saked tavaly decemberben kifejezetten jó kapcsolatot alakított ki a német igazságügyi tárca vezetőjével, amikor a két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének 50. évfordulóján egy küldöttség élén Berlinben járt. Tárgyalásaik eredményeképpen több jogi egyezményt készültek aláírni, és Maas személyesen akart találkozni izraeli partnerével a további együttműködés érdekében.

photo_camera Ajelet Saked, akit kifúrt Sara a repülőgépről Fotó: AFP

A férjét mindenhová, és így Berlinbe is elkísérő Sara Netanjahu nyomására Saked a Maarív szerint csak azzal a feltétellel tarthatott a delegációval, ha nem utazik a kormány különgépén, hanem maga jut el a német fővárosba.

Az igazságügy-miniszter engedelmeskedett, és ezért minisztériumának igazgatójával és személyi asszisztensével az El Al menetrendszerű járatán repült. A Maarív szerzője szerint a miniszter a szégyenteljes valóság leplezése végett utazott egy nappal korábban, és ezért kreált magának egy fölösleges napirendet erre a napra.

A telepeseket támogató jobboldali Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párthoz tartozó, 39 éves Ajelet Saked villamosmérnöki, valamint számítástechnikai mérnöki diplomával rendelkezik, és két évig Benjámin Netanjahu irodavezetője volt. Ezt a munkáját 2008-ban Naftali Bennettel együtt viharos körülmények közepette hagyta ott, mert viszályba keveredett a miniszterelnök feleségével, Sara Netanjahuval.

Egy izraeli bíróság február elején jelentős összegű kártérítést állapított meg Meni Naftalinak, a miniszterelnöki rezidencia volt gondnokának, mert az ítélet szerint Sara Netanjahu túlzott követeléseket támasztott az alkalmazottakkal szemben, megalázta őket és dührohamokat rendezett. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.