Plasztikai műtéte után lett kleptomániás egy brazil nő

csoda
2016 február 23., 22:50
comments 28

Egy meglehetősen bizarr orvosi esetről számolt be a brit orvosi szaklap, a Case Reports nyomán a Quartz

Egy brazil nőnél, aki egy előre eltervezett plasztikai műtéten esett át, a műtétet követő időszakban impulzuskezelési problémák jelentkeztek. Egész pontosan a kleptománia egy közepes szintű stádiuma alakult ki nála. 

A nő többek között zsírleszíváson és mellátalakításon esett át, és az orvosok rögtön ébredése után tudták, hogy valami nincs rendben: levert volt, apatikus, nem érezte jól magát. Vizsgálatokat végeztek rajta, melyek megállapították, hogy vagy a műtét során vagy kevéssel utána az agya nem kapott elég oxigént. 

Vélhetően a mesterségesen előidézett alacsony vérnyomása okozhatta a gondokat. Ez amúgy rendszeres technika hasonló műtéteknél, a vérnyomás csökkentése ugyanis mérsékli a műtét során a vérzést. Most azonban ennek köszönhetően vélhetően nem jutott elegendő vér a páciens agyába. 

A következő hetekben a nőnél a kleptománia tipikus tünetei jelentkeztek. Erős késztetést érzett, hogy ellopjon tárgyakat, még akkor is, ha amúgy volt pénze arra, hogy megvásárolja őket. Amikor elkapták egy üzletben, hogy lop, orvosai avatkoztak közbe, hogy a rendőrség kiengedje. 

Hasonló esetről, amikor az agy oxigénellátásának csökkenése miatt alakult ki valakinél kleptománia, a szakirodalomban csak egyetlen leírást lehetett találni, nagyon ritka esetről van szó tehát. 

A nő állapota amúgy heteken belül javult, majd helyre is állt, az orvosok szerint az agya képes volt meggyógyítani magát azzal, hogy helyreállította a megfelelő kapcsolódásokat a korábban sérült agyrészekkel. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.