Európai Bizottság: Alig van közbeszerzési verseny és átláthatóság Magyarországon

2016 március 03., 20:00
comments 74

Az Európai Bizottság a pénteken megjelent országjelentésében azt írta, hogy Magyarországon még mindig korlátozott a közbeszerzési verseny, és nem kielégítő az átláthatóság – írja a Napi.hu.

És bár csökkent a korrupció (ami nem tudom, hogy jött ki), a megkérdezett üzleti szereplők többsége szerint továbbra is elterjedt.

Az üzleti szférát képviselő válaszadók 60 százaléka tett említést konkrét cégekre szabott feltételekről, 52 százalékuk pedig azt mondta: elterjedt jelenség az összejátszással történő ajánlattétel. A közelmúltban közbeszerzésen induló válaszadók 27 százaléka szerint a korrupció miatt bukták el a közbeszerzést.

Magyarországon 2015-ben a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások aránya 13 százalék volt, pedig az Európai Gazdasági Térségben (EGT) 4 százalék az átlag. A nagyobb értékű ajánlati felhívásokra az odaítélt szerződések 36 százalékában csak egy pályázat érkezett (EGT-átlag: 21 százalék).

Ezek a magyar értékek az 5. legmagasabbak az EU-ban.

Az EB szerint a közbeszerzés reformjai szerepelnek azon strukturális átalakítások között, amiket végre kell hajtania az országnak, különben bukhatja az európai strukturális és beruházási alapokból elérhető finanszírozásokat. Hogy ez ne történhessen meg, a még függőben lévő reformokat 2016 végéig be kell fejezni. (Napi.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.