A kórházban összeszedett fertőzés miatt halt meg egy újszülött

Egészségügy
2016 március 04., 08:39

A 1001 orvos hálapénz nélkül csoport pár hete hozta nyilvánosságra, hogy szerintük többen halnak meg egy évben kórházi fertőzésekben, mint közlekedési balesetekben.

Egy fiatal soproni nő a Borsnak arról beszélt, hogy 2012 augusztusában terhesként került az egyik Vas megyei kórházba, ahol 

a nem steril orvosi eszközök miatt hüvelygyulladást kapott, és mivel a magzatburok megrepedt, a kislánya is megfertőződött. 

Az orvosok sürgősségi császármetszést végeztek el rajta, de a gyerek túl pici volt, így nem élte túl a fertőzést.

Annamária szerint a gyereke csak nyolc órát élt. Ő annyira rossz állapotban volt, hogy nem is láthatta. Miután visszakerült Sopronban, újra meg kellett műteni, hogy megmentsék a méhét. Csak 10 hónap múlva tudták gyógyultnak nyilvánítani. A nő a lapnak azt mondta, hogy nem indítottak pert, mert úgy látják, hogy esélyük sem lenne az orvos és a kórház ellen nyerni. A kártérítés pedig nem hozza vissza a halott gyermeküket.

A Kórházszövetség konferenciáján az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi és Kórházhigiénés Főosztályának vezetőhelyettese azt mondta, hogy 

megfelelő megelőzéssel a felére-harmadára lehetne csökkenteni az évi 99 ezer kórházi fertőzést.

Szilágyi Emese szerint a magyar egészségügyben más országokkal összevetve kevés antibiotikumot használnak, azonban azt rosszul. Ez összefügghet azzal is, hogy a magyar kórházakban nem vesznek kellő számú haemokultúrát (vagyis vért mikrobiológiai tesztelésre).

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.