Orbán Viktortól kérnek földet a bábonymegyeri gazdák, mert a földárveréseken a nagybirtokosok jártak jól

gazdaság
2016 március 08., 21:17
comments 161

A sonline.hu ír arról, hogy egy "talpalatnyi földet" kérve fordult Orbán Viktorhoz a bábonymegyeri Horváth János.

Összesen 83 hektárt szeretnének közbitokosságba, mert a falu és a szomszédos Som földjeiből semmi nem jutott nekik, azoknak 90 százalékát nagybirtokosok vitték. Előbb bérbe vették, majd az árverések után meg is vásárolták azokat. 

Horváthék levelében az áll, hogy azt szeretnék elérni, a kormány tegye lehetővé, hogy az önkormányzat részvételével megalakuló közbirtokosság a helyi gazdák részvételével művelhesse azt a 83 hektárt, aminek a bérlője az Ágh-család, de amit Horváthék szerint külföldiekkel műveltetnek és a második liciten sem kelt el nemrég. 

A gazdák korábban már levélben fordultak Fazekas Sándor miniszterhez is, de akkor nem kaptak választ, ezért írtak most a miniszterelnöknek. 

„kérésünk egybeesik a Kormány által meghirdetett vidékfejlesztési politikával, amely a helyi kis- és közepes méretű gazdasági vállalkozások fejlesztését hirdette meg”. 

- írják levelükben, majd azt is teszik, hogy saját falujuk határában szorulnak ki a földhasználatból a családi gazdálkodók jelenleg. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.