Fazekas Sándornak meg sem fordult a fejében, hogy szerződést bontson a juhtanulmányokat innen-onnan összelopkodó céggel

POLITIKA
2016 március 11., 19:47
comments 201

Az RTL Klub Híradója rákérdezett az épp Japánból visszatérő Fazakas Sándornál, hogy a Földművelésügy Minisztérium (FM) fel akarja-e bontani a szerződést azzal a céggel, amelyik 8 millió forintért írt meg nekik egy tanulmányt a birkatenyésztésről, csakhogy majdnem a felét egy ingyenesen letölthető könyvből ollózták össze.

Fazekas erre azt felelte, hogy csak azért, mert a közvélemény előtt van valamilyen vita, az FM önmagában nem bont szerződést senkivel sem.

Szerinte ez az ügy nem az FM ügye, nem a minisztériumnak a témája. Úgy gondolja, hogy a szerzőknek egymás között kell megállapodni.

Csakhogy a tévének nyilatkozó jogász szerint a plágium ebben az esetben bűncselekménynek számít, amiért a minisztériumnak feljelentést kellett volna tennie.

Fazekas ahhoz már nem akart hozzáfűzni semmit, hogy a minisztérium kifizeti-e annak a hódmezővásárhelyi professzornak, Mucsi Imrének a pénzt, akitől a tanulmány nagy részét plagizálták.

Januárban derült ki, hogy a Fazekassal jó viszonyban lévő Horváth László cége, a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. 40 millió forintért készített tanulmányokat a kazah juhtenyésztésről. A dolgozatok nagy része viszont plágium volt, de legalább csodálatos műalkotásokkal gazdagították a magyar vizuális kultúrát.

Többek között Mucsi Imre Juhtenyésztési alapismeretek című könyve III., Juhbetegségek című kötetéből loptak ki húsz oldalt, melyért 8 millió forintot fizetett a Földművelésügyi Minisztérium.

Lázár János már többször megjegyezte, hogy ha már úgy alakult, hogy felhasználták Mucsi professzor tanulmányát, akkor a kifizetett pénzből is mindenképpen adjanak neki.

Mucsi Imre március elején fizetési felszólítást küldött a cégnek, amiben azt követelte, hogy 8 napon belül utaljanak át neki 4 millió forintot a tőle átemelt részekért. Mucsi a Híradónak azt mondta, hogy ez máig nem történt meg.



Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.