És ha nyugdíjba kényszerítik a kémiatanárt? Majdcsak helyettesíti valaki

oktatás
2016 március 12., 07:33
comments 291

Ha egy tanár tanév közben eléri a nyugdíjkorhatárt, nem taníthat év végéig, azonnali hatállyal nyugdíjba küldik, akár akarja, akár nem. A helyére senkit nem lehet felvenni, a meglévő tanároknak kell helyettesíteniük tanév végéig. 

Azért van ez, mert az iskolákat fenntartó Klik éves bérkeretekkel dolgozik. Tanév elején a tanárok kezdőlétszáma alapján megkapják az egész tanévre szóló béreket, amit havonta utalnak el a pedagógusoknak. Ha valaki időközben nyugdíjba megy, meghal, egyéb okból elmegy az iskolából, nem engedélyezik, hogy felvegyenek valakit a helyére, és az eltávozott tanár tanév végéig megmaradó bérét a Klik egyszerűen benyeli.

Ez több szempontból is nagyon nagy gond. Egyrészt sok olyan tanár van, aki végzős diákokat készít fel kötelező érettségi tárgyból, akit ha tanév közben nyugdíjba küldenek, a diákok érettségije veszélybe kerül. Másrészt, ha olyan tanárt küldenek nyugdíjba, akinek tantárgya speciális szakértelmet igényel, iskolán belül nehezen vagy egyáltalán nem lehet megoldani a helyettesítését. Mivel a tanárszakma eléggé el van öregedve, szerencsétlenebb iskolákban a tantestület 10-15 százalékát is elküldhetik év közben.

(Nol)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.