A kutatók szerint szinte már csak a pszichopaták kommentelnek

TECH
2016 március 13., 14:50
comments 339

Szombaton Austinban a SXSW tech fesztiválon külön napot szántak a Gamergate nevű netes gyűlölethullám és az internetes zaklatás megtárgyalására. A főleg nőket zaklató Gamergate mozgalomról itt írtunk bővebben

Az SXSW konferencián kiderült, hogy Pew Research kutatásai szerint 

az internethasználók 40 százalékát érte már online zaklatás. 

Ennek elszenvedői főleg a 18-28 év közötti fiatalok. Náluk a zaklatások aránya eléri a 65 százalékot. A CiviliNation nevű szervezet kutatása szerint ezek a támadások főleg a  Facebookon érik őket. Az egyik felszólaló, Andrea Weckerle hozzátette, hogy a felmérésük szerint 

az emberek 12,9 százaléka mondta azt, hogy fenyegették már fizikai erőszakkal is online.

Joseph Reagle trollszakértő előadásában azt arról beszélt, hogy a trollok egyre közveszélyesebbek és az elmúlt években sokkal agresszívebbé váltak. Reagle szerint ma már sokkal több lehetőségük van arra, hogy elérjék az áldozatokat, mivel az életünknek is egyre nagyobb része zajlik online. Ezért ma már az a mondás sem feltétlenül érvényes, hogy „Ne etesd a trollokat!”, mert ezek már nem azok a trollok, akik a 90-es években őrjöngtek.

A legújabb kutatásáról elmondta, hogy ennek eredményei alapján a mai trollokra egyre inkább jellemző, hogy szadista, pszichopata és machiavellista tüneteket mutatnak. 

Reagle szerint minél inkább jellemző valakire, hogy szeret kommentelni, annál valószínűbb, hogy egy trollról van szó. Elmondta, hogy vannak, akik nagyon sokat kommentelnek, és nagyon erős a kapcsolat a kommentelési aktivitás és a trollkodás öröme között.

Susan Benesch, a Dangerous Speech Project igazgatója arról beszélt, hogy a netes kommunikációra egyre inkább jellemző a gátlástalanság, mert online sokan anélkül mondanak ki dolgokat, hogy végiggondolnák annak következményeit. Csak akkor térnek észhez, mikor valaki számon kéri őket, hogy mit művelnek.

A találkozón megjegyezték, hogy bár a Gamergate a videójátékokkal játszók köréből szabadult el, ennek a gyűlületkultúrának rajtuk túlmutató jelentősége van ma, mikor a gyűlöletbeszéd Donald Trumppal az élen belépett a mainstreambe is. Felmerül a kérdés, hogy hol lehetnek az emberek online biztonságban, és a közösségi oldalakat működtető cégek hogyan lesznek képesek úgy elintézni a trollokat, hogy közben ne sértsék meg a szólásszabadságot. (via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.