A kínai sajtó Trumppal példálózva elmagyarázza, miért hülyeség ez a demokrácia dolog

külföld
2016 március 14., 11:19
comments 264

A hivatalos kínai propagandát terjesztő The Global Times vezércikkben hívta fel a kínaiak figyelmét arra, hogy mi is folyik most Amerikában. 

Onnan indul a cikk, hogy Donald Trump hívei és ellenfelei összeverekedtek egy chicagói kampányrendezvényen pénteken, ahogy az egy fejlődő országban megszokott. Csakhogy Amerika választási rendszere állítólag a világon az egyik legfejlettebb és kipróbált, és mégis ez történtik. 

Dehát nem csoda, hiszen a gazdag, nárcisztikus, nagypofájú Donald Trump rasszista és szélsőséges, egy tökéletes populista. A támogatói pedig a lecsúzott középosztály tagjaiból kerülnek ki. Pedig Amerika rendelkező a legnagyobb és legstabilabb középosztállyal a nyugati világban, de a válság kikezdte őket is. 

Innen már tényleg csak egy lépés volt, hogy a kínai lap figyelmeztessen: Mussolini és Hitler is választáson került hatalomra, a nyugati demokráciák legnagyobb szégyenére. 

Az amerikaiak már azt érzik, hogy a demokrácia válságban van, a választások úgysem befolyásolják az életüket, hát akkor miért ne szavaznának Trumpra. 

Miután a kínai olvasókat meggyőzték, hogy a szabad választások ide vezetnek, már csak egy dolog maradt hátra. Figyelmeztetni Amerikát, hogy fejezze be a világ csendőre szerepet. Így azzal zárul a cikk, hogy jobb lenne, ha Amerika saját magával foglalkozna, ahelyett, hogy destabilizálja az egész világot és ujjal mutogat az úgynevezett nacionalistákra és a zsarnokokra. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.