Amerikai állatkertbe visznek 18 szváziföldi elefántot, mert az állatkertben úgyis jobb lesz nekik

ÁLLAT
2016 március 14., 14:19
comments 21

Egy szváziföldi rezervátumból 18 elefántot szállítottak a hétvégén repülővel az Egyesült Államokba állatvédők tiltakozása ellenére.

A Friends of Animals nonprofit nemzetközi állatvédő szervezet szerint a hat és 25 év közötti elefántok már megszokták a természetes környezetet, ezért rossz hatással lehet rájuk, ha a fél világon átutaztatják és állatkertekben helyezik el őket.

A connecticuti központú szervezet megfellebbezte az Amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat januári döntését, amellyel engedélyezte a szállítást, az ügyet csütörtökön tárgyalják - értesült a CNN.

A 15 nőstény és 3 hím elefántot 3 amerikai állatkertben helyezik el, a texasi Dallas állatkertjébe, a többi pedig a kansasi Sedgwick Megyei Állatkertbe és a nebraskai Henry Doorly Állatkertbe kerül.

Az állatkertek azzal érveltek, hogy Szváziföldön nagy a szárazság, és az elefántok a vízhiány mellett számos egyéb veszélynek vannak kitéve a vadonban, ezért sokkal jobb dolguk lesz az Egyesült Államokban.

A dallasi állatkert elnöke, Gregg Hudson azt mondta, nagyon nem értenek egyet azokkal, akik inkább látják holtan az elefántokat, mint megfelelő körülményeket biztosító állatkertekben. Hangsúlyozta, hogy a dallasi állatparkban az állatok számára bőven van élettér.

A szállítást nem csak az Egyesült Államokban kritizálták, hanem több afrikai állatvédőcsoport is elítélte az akciót. 2003-ban is történt hasonló, akkor az USA 11 elefántot vett meg Szváziföld kormányától. Szváziföld akkor azzal indokolta az eladást, hogy túl sok elefánt és a kis ország nemzeti parkjaiban, és nem tudják ellátni a populációt. Az ok most is hasonló, csak most a szárazság is nehezíti a szváziföldiek dolgát.

A helyzetet bonyolítja az is, hogy a 3 állatkert még a március 17-i amerikai tárgyalás tárgyalás előtt az Egyesült Államokba akarja szállítani az elefántokat, ezért nagyon gyorsan cselekedtek. (MTI, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.