Eljött a tamponadómentesség kora?

gazdaság
2016 március 19., 08:32
comments 150

Március 17-én az amúgy adóügyekben elég bürokratikus EU úttörő módon tagállami hatáskörbe sorolta annak eldöntését, hogy

az állam akarja-e még áfával is terhelni a nőket azért, mert éretté válásuk átlagosan 28 naponként menstruálnak.

A brit javaslatra egyhangúlag elfogadott szabályozás szerint a tagállamok a jövőben maguk dönthetik el, hogy adnak-e áfamentességet a tisztasági termékekre, tisztasági termék alatt elsősorban a tamponokat és betéteket értve.

Adómentességre elméletben mostanáig is volt lehetőség, de ezt minden esetben külön kellett kezdeményezni és engedélyeztetni Brüsszellel. Mostantól viszont a tagállamok maguk dönthetnek arról, hogy Nagy-Britanniához hasonlóan mentesítsék-e a nőket a tamponok, betétek utáni áfa megfizetésétől.

A döntés nem jelenti azt, hogy ezentúl a tamponok és betétek adómentesek lesznek, az áfa eltörlése nem kötelező. Csupán ezentúl a tagállamoknak nem kell külön kuncsorogni azért, hogy ezekre a termékekre külön, adott esetben nullás áfakulcsot alkalmazhassanak.

Hogy mennyire nem lesz egységes a tamponáfa az EU-ban, azt jelzi, hogy míg Nagy-Britanniában külön engedéllyel eddig is áfamentesen forgalmazták ezeket, Görögországban nemrég pont emelték a női higiéniai termékek áfáját. (Via Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.