Salah Abdeslam ügyvédje most a legnagyobb közellenség Belgiumban és Franciaországban

külföld
2016 március 22., 06:01
comments 208

A modern és demokratikus igazságszolgáltatás egyik alaptétele, hogy mindenkinek joga van ügyvédi védelemre, bármilyen súlyos bűnt követett is el. Sven Mary, egy belga jogász nagyon komolyan is veszi ezt: védett már terroristákat, szélsőséges muszlim hittértőt, aki harcosokat küldött Szíriába, de sorozatgyilkost és pedofilt is. Egy kivétel van: azt mondja, szélsőjobboldaliakat sosem fog védeni.

Most ő képviseli Salah Abdeslamot, a november 13-i párizsi terrortámadás legtovább szökésben lévő gyanúsítottját, akit több hónapos hajtóvadászat után, pár napja fogtak el a belga hatóságok Brüsszelben.

Franciaország kérte Abdeslam kiadását, most éppen ez az eljárás zajlik. Sven Mary pedig megpróbálja megakadályozni, hogy a terrorizmussal gyanúsított férfit kiadják.

Mary azt mondta az őt faggató belga újságoknak, hogy

„Mikor valakit első számúközellenségként állítanak be a hatóságok, az hatalommal való visszaélés, én pedig harcolni akarok ez ellen.”

photo_camera Svem Mary a sajtó kérdéseire válaszol Andeslam elfogása után (BELGA PHOTO AURORE BELOT)

Az ügyvéd már januárban azt mondta, hogy adott esetben védené Abdeslamot, és nem sokkal később meg is kereste valaki, aki összekapcsolta az akkor még szökésben lévő gyanúsítottal.

Abdeslam nem tagadja, hogy Párizsban volt a brutális terrortámadás idején, és Mary szerint is bajos lenne tagadni a férfi kötődését a merénylethez.

Az ügyvéd inkább magát az eljárást támadja, és az ügybe való politikai beavatkozással vádolta meg a belga külügyminisztert. Mary szerint ezen kívül a francia hatóságok is túlterjeszkedtek a hatáskörükön az eljárás alatt.

„Nem szabad tovább térdelnünk, és le kell számolnunk ezzel a bűntudat-komplexussal, ami a francia terrortámadások óta elterjedt Belgiumban”

- mondta Mary egy belga lapnak utalva arra, hogy az európai sajtó lényegében keresztre feszítette a belga hatóságokat, miután kiderült, hogy a novemberi támadásokat Brüsszel dzsihádista negyedében tervelték ki, és a belga rendőrség erről semmit nem tudott. Azóta a belga hatóságok igyekeznek mindenben együttműködni a franciákkal, és maximálisan segíteni őket a terrorcselekmény részleteinek felderítésében. De Mary szerint a franciák kicsit túlzottan beleszoktak a parancsoló szerepbe, a belga rendőrség és igazságszolgáltatás pedig a bűntudattal teli alázatba.

Mary szerint a francia ügyész is igazságügyi titkot sértett, amikor elmondta a sajtónak, hogy Salah Abdeslamnak is fel kellett volna robbantania magát Párizsban, de ő meggondolta magát. Az ügyvéd azt mondja, ezért külön is be fogja perelni a francia államügyészt.

Mindezektől függetlenül az ügyvéd azt álltja, védence kész együttműködni a hatóságokkal, és ha kell, Franciaországba is elmegy.

A belga és francia lapok rengeteg dologgal vádolták meg Maryt, többek közt azzal, hogy nincsenek elvei, cinikus, embertelen, áruló, és hogy egy tragédiát használ fel arra, hogy a személyes hírnevét építse. Az ügyvéd a Facebookon is kapja az ívet. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.