Megölték egy belga atomerőmű biztonsági őrét, az ügyészség szerint nincs terrorista szál

külföld
2016 március 26., 11:12
comments 370

A posztot új információkkal frissítettük.

Lelőtték egy belga atomerőmű biztonsági őrét. Bár az első sajtóhírek arról szóltak, hogy a belépőkártyáját is ellopták, a charleroi-i ügyészség azóta hivatalosan azt közölte, ez nem igaz, és nem gyanakodnak terroristaszálra az ügyben, gyilkosságként kezelik. A férfit több lövéssel ölték meg, kutyájával együtt.

Az eset elsőre azért volt különösen aggasztó, mert régóta gyanítják, hogy a párizsi és a brüsszeli merényletek mögött álló terrorhálózat próbálkozik piszkos bombát készítésével

A belga atomerőművekben már korábban megerősítették a biztonsági intézkedéseket, épp azért, mert a hírszerzés arra jutott, terroristák akarnak bejutni ezekbe. Tizenegy dolgozónak már megvonták a belépési engedélyét. Az El-Bakraoui-testvérek köre megfigyelte a belga nukleáris program vezetőjét is, az erről szóló tízórás videófelvételt meg is találták. Bár a belga belügyminsizter, Jan Jambon eleine arról beszélt, semmi nem utalt konkrét támadási tervre, március 4. óta katonákat is vezényeltek a nukleáris létesítmények védelmére. 

Szombaton Franciaországban is megerősítették az atomerőművek védelmét, és átvizsgálják azokat, akiknek bejárásuk van ezekbe. Leginkább az esetleges iszlamista kötődéseket kutatják, több belépőt már meg is vontak. 

Michael Fallon brit védelmi miniszter csütörtökön arról beszélt, "újfajta, és egyre növekvő" veszély, hogy az Iszlám Állam nukleáris fegyvereket szerez. Szakértők szerint az nem valószínű, hogy konkrét atombomba készítéséhez elegendő uránt tudnának szerezni, egy piszkos bomba viszont már nem olyan elképzelhetetlen. (Telegraph, Reuters, a New York Timesban pedig hosszabb cikk is olvasható a belga atomerőművek biztonsági helyzetéről)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.