Visszafoglalták az Iszlám Államtól Palmürát

Terrorizmus
2016 március 27., 05:37
comments 43

A szíriai állami televízió egy katonai forrásra hivatkozva közölte, hogy a kormányerők „átvették a teljes irányítást Palmüra felett”.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező emigráns szervezet megerősítette, hogy a városból az ISIS erőinek nagy része kivonult, bár a város keleti részén még reggel is fegyverropogás hallatszott.

Az ókori romvárosáról ismert stratégiai fekvésű Palmürát tavaly májusban foglalta el az ISIS. A szíriai kormányerők az orosz légierő és más szövetséges milíciák segítségével március elején indították meg az offenzívájukat a város visszafoglalására.

A város felszabadítására tett erőfeszítéseket az Unesco is üdvözölte, ami korábban háborús bűncselekménynek minősítette a 2000 éves templomok felrobbantását. A kulturális örökségén túl a város stratégiai szempontból kulcsfontosságú helyen fekszik Damaszkusz és a szintén ostrom alatt álló város, Dajr ez-Zaur között. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.